MENIU

Cel mai mare eveniment al românilor din diaspora a avut loc la Roma, având ca simbol mărțișorul dac

Peste 8.000 de romani stabiliti sau aflati la lucru in Italia s-au strans, duminica, la Roma, la un eveniment extraordinar, in mod cert cel mai mare al romanilor de pretutindeni, Realitatea TV fiind, si de aceasta data, alaturi de diaspora, intrucat realizatoarea Lavinia Sandru a fost co-organizator al evenimentului.

Departe de casa, romanii din Italia isi pun martisorul in piept si zambetul pe buze si sarbatoresc inceputul primaverii cantand si dansand romaneste. Uita de de griji, de umilintele indurate si de dorul de casa, recompunand ce e mai bun in Romania: voiosia si optimismul, in price conditii.

De noua ani, la debutul lunii martie, Asociatia Romanilor din Italia organizeaza Festivalul Martisorului, prilej pentru mii de romani sa se stranga laolalta, sa se cunoasca mai bine, sa invete sa fie solidari si sa se integreze mai usor in societatea tarii de adoptie. Co-organizatori sunt Asociatiile Pro Familia si Initiativa Ecologista Europeana, iar parteneri media Realitatea TV si realitatea.net.

La Festivalul Marzolino, s-au impartit mii de martisoare, simbolul vechilor daci pentru renasterea naturii si pe care romanii il pastreaza poate printre cele mai dragi traditii, dar si unele mai speciale, adaptate zilelor noastre: ciocolata vegane realizata de catre Corina Dragulinescu special pentru acest eveniment, pentru a premia cele mai dulci mesaje despre Romania scrise la Roma.

Lavinia Sandru i-a invitat in mijlocul romanilor din Italia pe ministrul delegat Dan Stoenescu, responsabil de relatia cu romanii de pretutindeni. Acesta a transmis salutul guvernului de la Bucuresti, care ii considera pe romanii din diaspora “motorul Romaniei” si pe care ii respecta. Dan Stoenescu i-a incurajat pe romani sa fie uniti pentru ca vocea lor sa poata fi auzita de autoritati, numarul romani!or din Italia depasind 1.200.000.

Sandra Pralong, consiliera presedintelui Romaniei Klaus Iohannis, le-a spus celor prezenti ca relatia cu diaspora reprezinta o prioritate pentru seful statului. La eveniment a participat si Ana Maria Patru, presedinta Autoritatii Electorale Permanente, care impreuna cu un grup de tineri din cadrul Autoritatii au distribuit pliante cu informatii despre modul in care se va vota prin corespondenta in aceasta toamna. A fost prezent si candidatul listei civice la primaria Romei, Alfio Marchini, care a fost primit cu caldura de romani. Candidatul italian a spus ca romanilor care muncesc in Roma trebuie sa li se recunoasca toate drepturile iar celor care doresc sa revina in tara sa li se acorde sustinere.
Spectacolul dedicat romanilor din Italia a fost sustinut de artisti si dansatori ai ansamblului folcloric Doina Argesului, cu participarea solistei de muzica populara Cristina Turcu Preda, fiind incheiat cu un recital extraordinar al sopranei Felicia Filip.

Mai multe articole despre:
România Realitatea Tv diaspora masrtisor