MENIU

Cea mai mare companie de logistică din China a oprit transporturile către Rusia, după vizita lui Xi Jinping

După ce au ciocnit paharul, Xi a sistat exporturile către Vladimir. Foto/Profimedia

Imediat după ce președintele chinez Xi Jinping a părăsit Moscova, cea mai mare companie de logistică din China a refuzat să mai trimită mărfuri în Rusia.

OOCL Logistics, care operează o flotă de 70 de nave portacontainere, inclusiv două spărgătoare de gheață, a încetat să livreze către Vladivostok rochii, fuste, pantaloni, pantofi și alte haine deja plătite din depozitele sale din Shanghai și Shenzhen.

Sancțiunile sunt invocate drept motiv pentru refuz, relatează Baza , citând o sursă care lucrează cu achiziții la unul dintre importatorii ruși. 

Reprezentanții OOCL au explicat că nu vor accepta mărfuri de la furnizorii companiei ruse și nici nu vor să le încarce în containere și să le transfere la un transportator terț. 

OOCL Logistics este deținută de Orient Overseas, una dintre cele mai mari companii de logistică de containere din lume, cu sediul în Hong Kong.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că țările occidentale au intensificat presiunea asupra statelor care nu s-au alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei.

„Nu este o știre că țările Occidentului colectiv, în frunte cu Statele Unite, exercită presiuni deschise, brutale, asupra unui număr de state care nu se alătură restricțiilor ilegale care au fost impuse țării noastre. Aceste stări înseși ne spun despre asta. Din păcate, trebuie să se confrunte cu un astfel de atac ”, a spus Peskov reporterilor (citat de la Interfax).

Înainte de aceasta, două țări au limitat imediat livrările către Rusia. În primul rând, Turcia, care a crescut exporturile către Rusia de 1,6 ori în ultimul an, a refuzat să livreze mărfuri sancționate. Guvernul a predat companiilor locale o listă de produse cărora li s-a interzis livrarea în Rusia. 

Afacerile rusești au decis să redirecționeze de urgență fluxul de importuri paralele către Kazahstan. Companiile din Federația Rusă au „umplut” literalmente companiile kazahe cu propuneri de lucru în comun, a scris Reuters. 

Totuși, cu o zi înainte, autoritățile kazahe au decis să limiteze semnificativ posibilitatea companiilor ruse de a eluda sancțiunile. De la 1 aprilie, guvernul lansează un sistem online de urmărire a mărfurilor care sunt aduse în țară pentru reexport ulterior, a informat Financial Times.

Mai multe articole despre:
china rusia shaghai xi jingpin vladimir putin comert