Summitul NATO. Jens Stoltenberg: Nu vrem un Război Rece cu Rusia, nu vrem confruntare militară
Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a declarat că Alianţa nu vrea un Război Rece cu Rusia, scrie BBC. Alianţa Nord-Atlantică nu vrea confruntarea militară, ci dialogul constructiv cu Moscova, a declarat acesta, subliniind că, în pofida măsurilor de disuasiune luate de NATO, Rusia nu trebuie izolată.
UPDATE 20.30 "Alianţa Nord-Atlantică nu reprezintă nicio ameninţare pentru nimeni. Nu vrem un nou Război Rece, nu vrem o nouă cursă a înarmării. Şi nu vrem confruntare militară. Consolidăm capacităţile de disuasiune şi apărare, dar, în acelaşi timp, încercăm să avem un dialog constructiv cu Rusia. Rusia este cel mai mare vecin, este un membru permanent al Consiliului de Securitate ONU. Joacă un rol important în gestionarea provocărilor din Europa şi din vecinătatea Europei. Rusia nu poate şi nu trebuie să fie izolată", a spus Stoltenberg.
"Prin intensificarea activităţilor militare în Europa şi în apropierea Europei, avem interesul de a ajunge la un acord cu Rusia asupra direcţiilor pe care le avem în vedere. Trebuie să facem toate eforturile pentru a evita interpretările eronate şi accidentele", a adăugat Stoltenberg, subliniind că măsurile luate de Alianţa Nord-Atlantică vor fi discutate în cadrul Consiliului NATO-Rusia programat după summitul de la Varşovia.
Alianţa Nord-Atlantică a aprobat vineri planul de consolidare a prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în România, Polonia şi în ţările baltice.
UPDATE: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a prezentat vineri priorităţile Alianţei în timpul reuniunii la vârf şi a confirmat înfiinţarea unei brigăzi multinaţionale în România, pentru a consolida flancul sud-estic al blocului militar, notează News.ro.
“Vom transforma o brigadă românească într-o brigadă multinaţională pentru a consolida prezenţa NATO pe flancul sud-estic”, a declarat el la Varşovia.
“În Estonia, Letonia, Lituania şi aici, în Polonia vom desfăşura, prin rotaţie, batalioane multinaţionale în fiecare dintre ţări”, a adăugat secretarul general.
Mai exact, cele 28 de state membre NATO vor aproba oficial desfăşurarea a patru batalioane, formate din 3.000 până la 4.000 de militari, în ţările baltice şi în estul Poloniei, pentru a linişti aceste state şi a dovedi că Alianţa este pregătită să îşi apere toţi membrii.
În ceea ce priveşte relaţiile cu Rusia, Stoltenberg a subliniat că “Războiul Rece este istorie şi ar trebui să rămână istorie”.
Avertismentul lui Stoltenberg
Jens Stoltenberg a declarat joi că lumea este un loc mult mai periculos decât era în urmă cu câţiva ani, dar statele membre vor răspunde cu viteză şi hotărâre.
Preşedintele Klaus Iohannis a aterizat joi seară la Varşovia, locul summit-ului unde se va aproba înfiinţarea unei brigăzi multinaţionale, cu cel puţin 3.000 de soldaţi, în ţara noastră.
În faţa ziariştilor polonezi, secretarul general al NATO a promis că alianţa va lua noi măsuri importante pentru a moderniza apărarea colectivă şi pentru a descuraja orice posibil agresor.
Pentru aceasta, NATO îşi va spori prezenţa militară în ţările baltice şi în Polonia cu patru batalioane multinaţionale. Pe de altă parte, Stoltenberg a dat asigurări că Alianţa nu îşi va pierde unul dintre cei mai importanţi membri, Marea Britanie, în urma referendumului la care s-a votat ieşirea din Uniunea Europeană.
UPDATE 16.35. Jens Stoltenberg, seful NATO, va susţine o conferinţă de presă, în deschiderea summit-ului:
"Lumea este una mult mai periculoasă fata de cum era acum câţiva ani, sambata vom lua decizii majore pentru Europa. Polonia poate fi un exemplu, in zilele viitoare summit ul va demonstra unitatea noastra. Inca o data, va multumesc pentru ca m-ati primit si ca gazduiti acest summit", a spus acesta.
NATO îşi întăreşte prezenţa în România. După deschiderea a două comandamente, Alianţa pregăteşte şi o forţă terestră, ce va fi anunţată oficial la Varşovia.
"Am decis să avem ceea ce numim o prezenţă adaptată în regiunea de sud-est. Aceasta va fi construită în jurul unei brigăzi româneşti, iar ideea este să transformăm această brigadă românească într-o forţă multinaţională. Ideea este să avem şi forţe NATO din diferite ţări aliate ca parte din această prezenţă adaptată", a spus JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO.
Brigada din România va avea între 3.000 şi 5.000 de oameni, dintre care o mie străini. Bulgaria e gata să ofere 400 de soldaţi, iar Polonia a oferit şi ea o companie. Brigada va intra sub controlul Comandmentului Multinaţional de Divizie Sud-Est.
Iar la Varşovia, România va obţine şi o dezvoltare a planului de contingenţă. Asta înseamă că, dacă e atacat, un membru al Alianței va şti exact cine şi când vine în sprijinul său.
Preşedintele Klaus Iohannis merge la summit cu un obiectiv clar, să obţină consolidarea profilului Mării Neagră în planurile NATO.
"Ne dorim menţinerea regiunii Mării Negre în procesele de reflecţie şi de luare a deciziilor actuale şi viitoare ale Alianţe", a spus KLAUS IOHANNIS.
Ce soun oficialii NATO la acest capitol? "Unul dintre capitolele la care consider că avem nevoie de o adaptare continuă este prezenţa noastră în Marea Neagră. Acest lucru va fi pe agenda noastră şi după Varşovia", a spus JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO.
Implicarea NATO nu va duce la crearea unei flote, dar vor apărea mai multe exerciţii navale între statele riverane. La Varşovia, aliații vor lua o decizie şi în privinţa sistemului antirachetă de la Deveselu. Care va fi integrat în sistemul antirachetă al NATO, după declararea capabilităţii iniţiale.