MENIU

Ce scrie BBC despre victoria lui Igor Dodon. Avertismentul transmis

Victoria lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale a fost reflectată și în presa străină. Publicația BBC scrie că, cu aproape toate buletinele de vot numărate, Dodon, care vrea să restabilească legături strânse cu Rusia, are 55% din voturi, scrie Unimedia.md.

„Rivalul său, candidatul pro-european Maia Sandu, este cu mult în urmă cu 45%. Votul național marchează primele alegeri prezidențiale directe în Moldova din ultimii 20 de ani. Începând cu anul 1996 președinții au Moldovei au fost aleși de parlament”, relatează BBC.

Potrivit sursei, alegerile din Moldova au fost văzute ca „o luptă între cei care sprijină legături mai strânse cu Rusia și cei care doresc integrarea în Uniunea Europeană”. BBC scrie despre Dodon că „a fost un prim-ministru adjunct în Partidul Comuniștilor guvernului înainte de 2009.

El acuză corupția larg răspândită în Moldova cu privire la partidele pro-UE, care au condus țara de atunci. Ambii candidați au criticat votul duminică ca prost organizată, subliniind lipsa buletinelor de vot pentru alegătorii de peste mări”. Jurnaliștii străini, scriu că prezența la vot finală a fost de 53,3%.

„Moldova, o fostă republică sovietică are legături istorice strânse cu Moscova, și-a declarat independența după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. Ea are, de asemenea, o regiune separatistă susținută de Rusia, Transnistria. În ultimii ani a ținut să creeze legături mai strânse cu Uniunea Europeană, curs sustinut de dna Sandu”, punctează BBC.