MENIU

Catalonia face un pas înapoi: Premierul separatist suspendă declarația de independență

Liderul catalan Carles Puigdemont a declarat, în timpul discursului susținut în fața parlamentului de la Barcelona, că propune suspendarea declarației de independență.

UPDATE 21:01: Potrivit El Pais, surse din cadrul Guvernului Spaniol au declarat că discursul ținut de Carles Puigdemont în plenul parlamentului catalan este considerat drept o ”declarație de independență”.

------------------------------------------------------

Update 20:45: Carles Puigdemont propune suspendarea declarației de independență.

”Propunem suspendarea declarației de independență pentru a porni un dialog și pentru a ajunge la o soluție comună”.

------------------------------------------------------

Independență Catalonia. UPDATE 20:15: A început discursul Premierul Cataloniei, Carles Puigdemont.

------------------------------------------------------

Independență Catalonia. UPDATE 19:20: Premierul Cataloniei, Carles Puigdemont, a purtat o discuție telefonică cu președintele Comisiei Europene (CE), Jean - Claude Juncker. Discursul așteptat de toți catalanii a fost amânat cu o oră, ceea ce înseamnă că va fi susținul în jurul orei 20:00.

-------------------------------------------------------------------------------

Locuitorii Cataloniei sunt în așteptarea discursul liderului Carles Puigdemont în faţa Parlamentului regiunii sale, care va fi rostit în jurul orei 20:00, după ce a fost amânat cu o oră. Totodată, Puigdemont a purtat discuții, marți seara, la telefon, cu șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Independență Catalonia. Şedinţa este aşteptată cu sufletul la gură de toţi cei 7,5 milioane de locuitori ai Cataloniei, dar şi de restul Spaniei şi Europei. Carles Puigdemont ar putea să anunţe declararea unilaterală a independenţei şi separarea de Spania, ca urmare a referendumului de la 1 Octombrie. Atunci, la urne au mers peste 2,2 milioane de oameni, iar 90 la sută dintre aceştia au votat în favoarea secesiunii. Declararea independenţei ar putea fi urmată însă de măsuri dure ale Madridului.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a avertizat deja că ia în considerare aplicarea în premieră a Articolului 155 din Constituţie, care permite suspendarea autonomiei regionale. Mai mult decât atât, agenţia de ştiri Bloomberg a scris că Puigdemont ar putea fi arestat imediat după şedinţă, dacă anunţă ruperea de Spania.

O echipă specială ar fi fost deja trimisă în Barcelona, cu ordine să intervină chiar şi împotriva poliţiei locale, dacă aceasta ar încerca să îl protejeze pe liderul catalan. O altă variantă a președintelui Cataloniei ar fi să pună în practică aşa numita "Opţiune Slovenia". Aceasta este, practic, o declaraţie de independenţă, dar cu efecte întârziate timp de mai multe luni - perioadă ce ar permite o mediere internaţională şi negocierea unui referendum legal. Pe plan internaţional, eventualitatea declarării independenţei Cataloniei în mod unilateral a fost deja criticată, iar Franţa şi Germania au anunţat deja că nu vor recunoaşte statul autoproclamat. Sesiunea Parlamentului este urmărită în tot oraşul, pe ecrane gigant, de mii de susţinători ai secesiunii. Printre aceştia se numără foarte mulţi fermieri, care au intrat în Barcelona cu tractoarele, transmite Realitatea TV.

Independență Catalonia.

Manifestaţii de amploare împotriva intenţiilor de declarare a independenţei Cataloniei au avut loc, duminică, la Barcelona. Aproximativ 350.000 de oameni au militat pentru unitatea Spaniei, iar la finalul mitingului a fost programată citirea unui manifest de către fostul preşedinte al Parlamentului European, Josep Borrell şi de către câştigătorul premiului Nobel pentru literatură, peruanul Mario Vargas Llosa.

Societatea civilă catalană a convocat duminică demonstraţia împotriva independenţei Cataloniei, informează presa internaţională. Sute de mii de susținători ai unității Spaniei au ieșit în stradă pentru a arăta că Catalonia are cel puțin două voci. Organizatorii vorbesc de aproape 1 milion de participanți, evaluările independente estimează un număr de 300-350 de mii de oameni.

O parte dintre participanţi au asupra lor steaguri ale Spaniei şi Cataloniei şi au scandat: "Nu vă lăsaţi păcăliţi, Catalonia face parte din Spania", totodată, ei au solicitat închiderea liderului catalan, Carles Puigdemont.

Forţele pro-unioniste speră ca manifestaţia de duminică să aibă impact, după ce o serie de mari companii, inclusiv două bănci din Catalonia, au anunţat că-şi vor muta sediul în alte părţi ale Spaniei, pentru a continua să aibă acces la piaţa liberă a UE în cazul secesiunii.

Scriitorul Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru literatură, a declarat duminică la Barcelona că nicio "conjurație separatistă" nu va distruge democrația Spaniei și i-a calificat drept "puciști" pe reprezentanții guvernului regional care doresc să proclame independența Cataloniei, informează EFE.

"Democrația spaniolă tot aici va fi și nicio conjurație separatistă nu o va distruge. Trăiască libertatea, visca Catalonia (trăiască Catalonia, în limba catalană — n.r.) și trăiască Spania", a spus Vargas Llosa în discursul pe care l-a susținut în fața a zeci de mii de oameni care au participat la mitingul din Barcelona în favoarea unității Spaniei.

Llosa, născut în Peru, dar care are și cetățenie spaniolă, a adus un omagiu Barcelonei, "capitala spaniolă a culturii, deschisă către lume". "Vrem Catalonia să redevină capitala culturală a Spaniei așa cum era atunci când eu am venit să trăiesc aici", a declarat romancierul în vârstă de 81 de ani, laureat al premiului Nobel pentru literatură în anul 2010, care a trăit în capitala catalană în anii '70 ai secolului trecut.

"Pasiunea poate fi distructivă și feroce atunci când este animată de fanatism și rasism. Cea mai rea dintre toate, cea care a provocat cele mai mari distrugeri în istorie, este pasiunea naționalistă", a spus Vargas Llosa. "Este nevoie de ceva mai mult decât o conjurație pucistă (...) pentru a distruge ceea ce s-a construit în 500 de ani de istorie, nu vom permite acest lucru. Aici s-au strâns cetățeni pașnici care cred în conviețuire și în libertate. Le-am demonstrat acestor separatiști minoritari că Spania este o țară modernă", a mai declarat scriitorul. Separatiștii, a mai spus Vargas Llosa, reprezintă "o conjurație care vrea să reducă (Spania) la o țară din lumea a treia".

Peste un milion de oameni, potrivit organizatorilor, 350.000, potrivit poliției, au luat parte duminică la marșul organizat la Barcelona împotriva secesiunii Cataloniei de Spania. Marșul are loc cu două zile înaintea unei reuniuni în plen a parlamentului catalan în care s-ar putea declara unilateral independența Cataloniei de Spania.

Mariano Rajoy, premierul spaniol, a declarat că nu ar exclude folosirea puterilor constituţionale pentru a îndepărta statutul autonom al Cataloniei, dacă aceasta şi-ar revendica independenţa, informează Mediafax.

Bogata regiune din nord-estul Spaniei, ce are propria sa limbă şi cultură, a organizat un referendum la data de 1 octombrie privind independenţa sa, deşi acesta a fost catalogat ilegal de Curtea Constituţională spaniolă.

Până în prezent, Rajoy a fost vag în privinţa posibilei utilizări a articolului 155 al Constituţiei ce l-ar putea autoriza să elimine Guvernul regional şi să solicite noi alegeri locale.

În cadrul unui interviu pentru ziarul spaniol El Pais, Rajoy a fost întrebat dacă s-ar folosi de articolul 155, el a răspuns: ”Nu exclud absolut nimic ce este în cadrul legii. Ideal, nu ar trebui să fie necesară implementarea soluţiilor extreme, dar pentru ca asta să nu se întâmple lucrurile trebuie să se schimbe”.

Mai multe articole despre:
Spania discurs catalani sufletul la gura