MENIU

Cât de pregătită este România în cazul unui război

<p>Guvernul şi preşedintele, acord pentru creşterea cheltuielilor cu Apărarea</p>

Fostul şef al Statului Major General al Armatei Române, Constantin Degeratu, atrage atenţia: pericolul este enorm la frontiera României. Invitat într-o nouă ediţie "Jocuri de Putere", Degeratu a precizat că tensiunile din Ucraina ar putea avea ca efect inclusiv modificarea graniţelor ţării noastre.

Întrebat de moderatorul emisiunii dacă crede că pericolul este mare pentru România, generalul Degeratu a spus: " este enorm la ușile României pentru că noi nu ne-am trezit. Noi, Europa, nu ne-am trezit. Ar putea sa fie și frontierele românești flexibile. De ce numai ale Ucrainei?"

Fostul şef al Statului Major General al Armatei este de părere că România ar trebui să îşi pregătească o capacitate de apărare şi de descurajare credibilă:" in primul rand, aducerea fortelor speciale in starea de capacitate de lupta ca la razboi. Declansarea unui proces de aducere a trupelor terestre la un nivel corespunzator pentru apararea teritoriului national".

Constantin Degeratu mizează, în această acţiune, pe ajutorul aliaţilor. "Un asalt asupra Congresului American,a Departamentului de Stat, Departamentului Apararii pentru dislocarea preventiva a 2-3 formatiuni de rachete Patriot in România. Dislocarea rapida a 2-3 escadrile de avioane americane sau britanice catre aeroporturile din România.Si intarirea capacitatii de aparare navala, probabil intr-un accord special cu SUA, care sa permita stationarea sau actionarea in zona noastra a unei nave moderne de razboi pe termen indelungat in Marea Neagra. Ar fi singura solutie pentru a preveni o situatie gravă ".

Ion Cristoiu a vorbit şi despre un posibil scenariu al Rusiei: " intentia Rusiei e de a pastra pana pe 25 mai un balamuc total acolo, care va fi un pretext de a nu recunoaste noul presedinte".

Directorul Institutului de Politică Externă al Academiei Române, Dan Dungaciu, spune că problema din Crimeea este o consecinţă a lipsei unui sistem la nivel european." De ce lupta SUA alaturi de Ucraina in aceste orase? Ca sa tina estul sa nu existe lideri consistenti in est sa declare nelegitim presedintele ucrainean, sa nu poata intra estul pe negociere cu Ucraina legitima in asa fel incat sa impuna federalizarea tarii. Federalizarea Ucrainei in traducere libera inseamna controlul Ucrainei prin intermediul estului,  adica niciodatat ucraina nu se va mai apropia ferm nici de spatiul NATO, nici de al UE si cred ca Fedratia Rusa in acest moment ar fi foarte fericita cu asemeena solutie".