Cât de important este micul dejun în viața de zi cu zi - Studiul care dă totul peste cap - Ce nu știai despre post și cancer
Dietele de post pot produce grave efecte ale sănătății dacă cei care le urmează nu sunt monitorizați de medici, avertizează cercetătorii. În plus, omiterea micului dejun nu aduce deloc beneficii, dimpotrivă, arată ccel mai nou studiu.
Dietele de post pot crește riscul de boli cardiovasculare și cancer, iar săritul peste micul dejun poate fi extrem de dăunător pentru sistemul imunitar, crescând vulnerabilitatea în fața diferitelor infecții. Acestea sun principalele concluzii ale studiului publicat în revista Immunity, scrie The Independent, citat de mediafax.ro.
Cercetătorii susțin că studiul, realizat pe șoareci, este printre primele ce arată că săritul peste mese declanșează un răspuns în creier ce afectează negativ celulele implicate în asigurarea imunității.
Noile descoperiri ajută medicii și nutriționiștii pentru a recomanda o dietă bazată de post în așa fel încât organismul să nu fie afectat pe termen lung. Cercetătorii au studiat modul în care un post mai sever de 24 de ore afectează sistemul imunitar. Șoarecii au fost privați de hrană până la 24 de ore, iar apoi a fost reintrodusă hrana.
Astfel, s-a observat că la şoarecii di n grupa celor care au sărit peste mese, s-a constatat că producția de celule noi în măduva hematogenă a scăzut. Prin hematopieza din maduva se formează celulele roșii (eritrocitele), trombocitele și cele albe (leucocite), care au rol în imunitate.
La cei care au fost înfometați, oamenii de știință au văzut o diferență în numărul de globule albe produse în măduvă și care călătoresc prin corp, unde joacă multe roluri critice legate de combaterea infecțiilor, boli de inimă și cancer.
În plus, celulele au supravieţuit mai mult timp ca urmare a rămânerii în măduva osoasă şi au îmbătrânit diferit faţă de monocitele care au rămas în sânge. Celulele care se ascundeau în măduva osoasă au revenit în sânge în câteva ore, ceea ce a dus la un nivel crescut al inflamației. Deci în loc să protejeze împotriva infecţiei, aceste monocite modificate au produs un efect inflamatoriu mai mare, organismul devenind mai puţin rezistent la combaterea infecţiilor, susțin cercetătorii.
„Nu este o problemă. Există o conştientizare din ce în ce mai mare a faptului că postul este sănătos şi, într-adevăr, există numeroase dovezi privind beneficiile postului. Studiul nostru atrage atenția că este necesară o precauție, pentru că s-a observat că poate exista şi un efect nedorit al postului ce implică un risc pentru sănătate.
Aceste celule sunt atât de importante pentru alte boli, cum ar fi bolile de inimă sau cancerul, iar înţelegerea modului în care este controlată funcţia lor este critică", a explicat coordonatorul studiului, Filip Swirski, director al Institutului de Cercetare Cardiovasculară de la Şcoala de Medicină Icahn de la Mount Sinai, din New York.
Mai mult, s-a descoperit că anumite regiuni specifice din creier controlează răspunsul monocitelor în timpul postului. Astfel, săritul peste mese provoacă un răspuns de stres în creier, creând senzaţie de foame şi furie. Acest lucru declanșează instantaneu o migrare masivă a celulelor albe din sânge în măduvă, apoi înapoi în fluxul sanguin la scurt timp după ce hrana este reintrodusă, mai arată cercetătorii.