MENIU

Cameron:Aprobarea ONU pentru intervenţia militară în Siria, neesențială.Contează să ne protejăm țara

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a declarat că susţinerea Consiliului de Securitate ONU pentru intervenţia militară împotriva teroriştilor din Siria ar fi de preferat, dar nu este esenţială, subliniind că "ceea ce contează foarte mult este ca orice operaţiune a noastră să fie legală pe plan intern şi să contribuie la protejarea ţării", informează BBC News online, citat de Mediafax.

"Evident, este întotdeauna preferabil în aceste circumstanţe să avem susţinerea totală a Consiliului de Securitate ONU; însă, ceea ce contează foarte mult este ca orice operaţiune a noastră să fie legală pe plan intern şi să contribuie la protejarea ţării", a explicat David Cameron.

Marea Britanie participă la coaliţia internaţională coordonată de Statele Unite care efectuează de peste un an raiduri aeriene împotriva poziţiilor din Siria şi Irak ale reţelei teroriste Stat Islamic.

Rusia blochează prin veto adoptarea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate ONU privind intervenţia în Siria.

"Rusia are scopuri diferite şi a ameninţat în mai multe rânduri că va bloca orice rezoluţie de acest fel", a subliniat Cameron.

O coaliţie condusă de Statele Unite efectuează de peste un an raiduri aeriene în Siria şi Irak, vizând poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic. Din coaliţie fac parte ţări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită şi Turcia. Separat, Rusia a lansat la sfârşitul lunii septembrie raiduri aeriene în Siria, pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite şi NATO au acuzat Rusia că atacă poziţii ale insurgenţilor susţinuţi de Occident. Moscova susţine că vizează exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic.

Organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic ocupă regiuni din Irak, Siria, Libia şi Egipt, unde a proclamat un "califat islamic".

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.