MENIU

Brexit cu tensiuni. UE propune păstrarea Irlandei de Nord în Uniunea vamală. Reacție dură la Londra

Uniunea Europeană vrea să evite impunerea unei 'frontiere dure' între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, așa că propune menţinerea efectivă a acesteia din urmă în interiorul structurilor şi al regulamentelor UE. Premierul britanic Theresa May a declarat că nu poate fi de acord cu varianta dorită de UE. 

Reuşita negocierilor cu privire la retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană presupune accelerarea discuţiilor, cu numai 13 luni înaintea datei oficiale a Brexit-ului, a subliniat miercuri negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, potrivit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

''Dacă vrem ca aceste negocieri să aibă succes, şi eu vreau acest lucru, ele trebuie să fie accelerate'', a declarat Barnier într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, în care a prezentat proiectul tratatului privind retragerea, elaborat de UE, document ce va fi dezbătut de Cei 27 înainte de a fi pus pe masa negocierilor cu Londra.

UE şi Marea Britanie speră să cadă de acord asupra acestui tratat în aproximativ opt luni. Proiectul tratatului se bazează pe acordurile interimare convenite în decembrie de cele două părţi şi pe poziţiile UE pe care Londra încă nu le-a acceptat.

În particular, protocolul privind evitarea unei 'frontiere dure' între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord va viza menţinerea efectivă a acesteia din urmă în interiorul structurilor şi al regulamentelor UE.

Michel Barnier a subliniat că acest aspect este în concordanţă cu ceea ce s-a convenit în decembrie cu premierul britanic Theresa May şi poate fi înlocuit dacă Londra prezintă o soluţie alternativă detaliată.

Partidul Democratic Unionist nord-irlandez a criticat această propunere, estimând că astfel s-ar crea divizări între provincia Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit.

Conform proiectului de tratat, va fi creat un comitet comun UE-Marea Britanie pentru supravegherea acordurilor, dar Curtea de Justiţie a UE va rămâne autoritatea ultimă pentru soluţionarea disputelor (între blocul comunitar şi Londra).

Barnier a adăugat că săptămâna viitoare va participa la o nouă rundă de negocieri privind Brexit-ul şi se va întâlni şi cu liderii politici nord-irlandezi. El a accentuat că încă există 'divergenţe semnificative' în discuţiile privind o eventuală 'perioadă de tranziţie' pentru Marea Britanie după ce aceasta părăseşte UE, la finalul lui martie anul viitor.

Premierul britanic Theresa May a declarat că nu poate fi de acord cu propunerea UE, care ”amenință integritatea constituțională” a regatului Unit.

”Niciun premier britanic nu ar fi de acord cu așa ceva”, a subliniat May.

Mai multe articole despre:
Marea Britanie Brexit Thersa May