BREXIT. Cameron prezintă în parlament acordul pentru noul statut al Marii Britanii în UE
Premierul britanic David Cameron prezintă luni în parlament acordul obținut vineri cu partenerii europeni, cu patru luni înaintea unui referendum privind apartenența Marii Britanii la UE, scrutin al cărui rezultat este incert, relatează AFP, citată de Agerpres.
Cameron speră să îi convingă pe majoritatea britanicilor să voteze 'Da' la referendumul de la 23 iunie privind menținerea Marii Britanii în UE, însă deja a eșuat în a-l atrage de partea sa pe carismaticul primar al Londrei, Boris Johnson, care s-a alăturat duminică taberei pro-Brexit.
"Voi face campanie pentru ieșirea" din Uniunea Europeană, a anunțat Boris Johnson într-o declarație în fața domiciliului său din Londra.
"Nu trebuie confundate frumusețile Europei, vacanțele în Europa, mâncarea fantastică și prieteniile cu un proiect politic (...) care riscă acum să scape de sub controlul democratic", a spus el.
Implicarea sa în campanie pentru ieșirea din UE reprezintă o lovitură pentru Cameron, care își joacă locul în istorie și pe cel al țării sale în lume, pledând pentru rămânerea în UE.
Premierul britanic a reușit până acum să evite dezertarea principalelor personalități ale Partidului Conservator, cum ar fi Theresa May. El a încercat să îl atragă duminică pe Johnson de partea sa. "Aș vrea să îi spun lui Boris ceea ce spun tuturor, și anume că vom fi mai în siguranță, mai puternici și mai prosperi în Uniunea Europeană", declarase anterior duminică, la BBC, David Cameron.
"Perspectiva de a colabora cu (liderul partidului eurofob UKIP) Nigel Farage și cu (fostul deputat) George Galloway și de a face un salt în necunoscut nu este calea cea bună pentru țara noastră", a adăugat el, făcând referire la aceste figuri-cheie ale campaniei pro-Brexit.
Însă Boris Johnson a anunțat că va încerca să se îndepărteze de aceste personalități și că nu va participa la dezbateri televizate împotriva partidului său până la referendumul prevăzut pentru 23 iunie.
În tabăra conservatoare care susține ieșirea din UE, primarul Londrei este urmat de cinci miniștri — printre care și deținătorul portofoliului justiției, Michael Gove, prieten personal al lui Cameron—, un secretar de stat și candidatul conservator la primărie, Zac Goldsmith.
"Boris vrea să dea lovitura de grație", a scris luni Daily Mail pe prima pagină, vorbind despre dezacordurile din tabăra conservatoare.
David Cameron are acum la dispoziție patru luni pentru a-și convinge compatrioții de soliditatea acordului pe care tocmai l-a negociat la Bruxelles pentru întărirea 'statutului special' al Marii Britanii în UE.
Conform primului sondaj realizat după acord pentru 'Mail on Sunday', 48% dintre britanicii intervievați nu ar dori ieșirea din UE, 33% sunt pro-Brexit, iar 19% s-au declarat încă indeciși.
Un Brexit ar provoca de asemenea organizarea unui nou referendum privind independența Scoției, a reamintit duminică premierul scoțian Nicola Sturgeon. 'Dacă ieșim din Uniunea Europeană, acest lucru ar declanșa o cerere pentru un al doilea referendum privind independența', a indicat ea la BBC. La primul referendum, organizat în septembrie 2014, 55% dintre voturi au fost împotriva independenței.
Conștient de mize, David Cameron și-a pus la bătaie duminică toate forțele, profitând de emisiunea de la BBC, extrem de vizionată, pentru a-i ataca frontal pe cei care susțin un Brexit și care argumentează că Marea Britanie ar fi mai suverană în afara blocului comunitar.
Părăsind UE, Marea Britanie nu ar avea decât 'iluzia suveranității', a spus el, anunțând depunerea, în viitorul apropiat, a unui proiect de lege care urmărește protejarea suveranității parlamentului britanic.
David Cameron a atras atenția asupra 'anilor de incertitudine' care ar urma unui Brexit, 'iar la sfârșitul acestui proces, nu ar exista nicio garanție că firmele noastre vor avea un acces deplin la piața' europeană.