MENIU

Bilanț devastator al valului de frig din Afganistan - Peste 160 de oameni au murit din cauza temperaturilor extreme

Bilanț devastator al valului de frig din Afganistan - Peste 160 de oameni au murit din cauza temperaturilor extreme

Peste 160 de afgani au murit din cauza valului de frig extrem din prima lună a anului.

Cel puţin 166 de persoane au murit din cauza valului de frig care s-a abătut asupra Afganistanului în ultimele 20 de zile, a anunţat, sâmbătă, un reprezentant al ministerului afgan pentru gestionarea catastrofelor - Abdul Rahman Zahid.

Este cea mai grea iarnă din ultimii 10 ani. Valorile temperaturilor au scăzut până la -33 de grade Celsius în anumite regiuni afgane după data de 10 ianuarie. Temperaturile extreme au fost însoţite uneori de ninsori abundente şi de ploi îngheţate.

În același timp, au loc frecvent întreruperi ale reţelei de alimentare cu electricitate. 

Numai în ultima săptămână au murit alte 88 de persoane, ridicând bilanţul total al victimelor la cel puțin 166, potrivit datelor din aproape toate provinciile - 24 din cele 34 de provincii ale ţării.

Mai mult de jumătate dintre cele 38 de milioane de afgani se confruntă cu foamea, în timp ce aproape patru milioane de copii suferă de malnutriție.

Aproximativ 100 de case au fost distruse sau avariate și aproape 80.000 de animale au murit de frig, vitale pentru săracii din Afganistan.

În același timp, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat în această săptămână că 17 persoane au murit într-un singur sat din nord-estul provinciei Badakhshan din cauza unui focar de „infecție respiratorie acută”, scrie arabnrews.com.

Este a doua iarnă grea traversată de oamenii din Afganistan în regimul talibanilor, după retragerea trupelor americane, în august 2021, după 20 de ani. Cel mai lung război din istoria SUA a început după atacurile teroriste Al-Qaeda din 11 septembrie 2001, în care au murit aproape 3.000 de persoane în Washington și New York.