MENIU

Bielorusia a arestat mai mult de 30 de mercenari ruși. Aceștia ar fi avut misiunea de a destabiliza țara înainte de alegeri

bielorusia

Autoritățile din Belarus precizează că au reținut 32 de membri ruși ai organizației militare private Vagner, care se presupune că ar fi complotat pentru a ”destabiliza situația din țara înaintea alegerilor ” din 9 august.  Pe 29 iunie, agenția de știri de stat BelTA a raportat că forțele de securitate i-au capturat pe cei 32 într-o stațiune din apropierea Minskului, scrie Radio Europa Liberă România. Un alt suspect a fost reținut în sudul țării, potrivit BelTA, care a publicat, de asemenea, și o listă a celor 33 de cetățeni ruși, cu vârste cuprinse între 24 și 55 de ani, care au fost reținuți.

Președintele Bielorusiei Aleksandr Lukașenko a acuzat Rusia de „intenții murdare” și l-a însărcinat pe șeful serviciului de securitate KGB, Valer Vakulchyk, să solicite o explicație oicială din partea Moscovei. "Trebuie să solicităm urgent structurilor relevante ale Federației Ruse să explice ce se întâmplă", a spus el la o întâlnire de securitate. Ambasada Rusiei la Minsk a declarat că a primit o notificare de la Ministerul de Externe Belarus despre detenția cetățenilor săi.

Grupul Vagner este o organizație paramilitară rusă despre care se crede că este condusă de Yevgeny Prigozhin, un influent om de afaceri rus apropiat de președintele Vladimir Putin. Luptătorii săi au fost implicați în conflicte în Siria, Libia, Ucraina și Africa.

Mai multe articole despre:
Belarus