MENIU

Armata libiană declară Benghazi zonă de interdicţie aeriană

<p>Armata libiană declară Benghazi zonă de interdicţie aeriană</p>

Armata libiană a declarat sâmbătă o zonă de interdicţie aeriană asupra Benghazi (est), ameninţând să doboare orice avion militar care survolează zona, la o zi după raidurile aeriene desfăşurate de o forţă paramilitară împotriva poziţiilor unor grupări islamiste, relatează AFP.

Statul Major al armatei libiene "declară Benghazi şi periferia acestuia zonă de interdicţie aeriană până la noi ordine", a anunţat comunicatul publicat de agenţia libiană Lana, fără a preciza dacă decizia vizează şi aviaţia civilă.

"Orice avion militar care survolează oraşul va fi luat la ţintă de unităţile armatei (...) şi formaţiunile revoluţionare" (foştii rebeli), a adăugat comunicatul.

Nu se ştie totuşi dacă armata dispune de mijloacele necesare pentru aplicarea acestei decizii.
Ofiţeri şi piloţi ai forţelor aeriene s-au alăturat vineri unei forţe paramilitare comandate de un general în retragere, Khalifa Haftar, şi au bombardat poziţiile grupărilor foştilor rebeli islamişti, între care Ansar Asharia, clasificată drept organizaţie teroristă de către Washington.

Foştii rebeli au ripostat cu tunuri antiaeriene.

Khalifa Haftar, care a participat la revolta împotriva regimului lui Muammar Kadhafi în 2011, a lansat vineri dimineaţa o operaţiune împotriva grupărilor din Benghazi pe care le-a calificat drept "teroriste", soldată cu 37 de morţi.

Armata care, la trei ani după revoltă, nu este încă operaţională, a dezminţit orice implicare în aceste confruntări, iar Guvernul a condamnat operaţiunea.