MENIU

Anunțul care a urcat prețul gazelor rusești cu aproape 20%. „Țările neprietenoase”, direct vizate

Gazele rusești, o „armă” eficientă. Foto/Profimedia

Prețurile gazelor au crescut cu 20% după declarațiile Federației Ruse despre plata în ruble. Prețurile la futures pe gaze cu livrare au crescut cu 18,9% în aprilie, după ce s-a aflat despre planurile Rusiei de a converti plata pentru gaz pentru „țările neprietenoase” în ruble rusești.

Acest lucru este cunoscut din datele ICE ale Bursei de Valori din Londra.

Astfel, cotațiile la principalul hub european TTF din Țările de Jos pentru ziua de azi au crescut cu 18,9%, până la 1374,69 dolari pe mia de metri cubi de gaz. În același timp, imediat după declarație, prețul a sărit cu 10%.

 
GHEAŢĂ

După cum Mykhailo Demkiv, analist financiar la ICU Group, a explicat într-un comentariu adresat PE, un astfel de pas este dificil de implementat în practică, chiar dacă problemele etice sunt respinse.

Probabil, crede el, Rusia vede astfel o breșă pentru eludarea sancțiunilor și menținerea cursului de schimb al rublei în fața rezervelor valutare blocate ale băncii centrale. 

„Cu alte cuvinte, Rusia încearcă să ofere o anumită opțiune în speranța că una dintre țările europene se va alătura acesteia, și astfel să slăbească unitatea Occidentului”, a conchis analistul.