MENIU

Anunț OMS: Peste câteva luni apar vaccinurile anti-mpox

Vaccinurile destinate combaterii epidemiei de mpox, care afectează în mod deosebit Congo și regiunile vecine, ar putea fi disponibile abia în câteva luni, chiar dacă Organizația Mondială a Sănătății (OMS) discută posibilitatea declarării acestui focar drept urgență de sănătate publică la nivel internațional.

Marți, Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC Africa) au declarat o urgență de sănătate publică de interes continental, în timp ce miercuri, un grup condus de OMS se reunește pentru a evalua dacă situația din Congo și din alte regiuni reprezintă o amenințare globală. Deși aceste măsuri sunt menite să stimuleze acțiuni internaționale, sunt încă multe provocări de depășit, inclusiv lipsa stocurilor de vaccinuri, dificultăți de finanțare și alte focare de boli.

Obstacole în calea vaccinării

Jean-Jacques Muyembe-Tamfum, șeful Institutului Național pentru Cercetări Biomedicale (INRB) din Republica Democratică Congo (RDC), a subliniat importanța declarării unei urgențe pentru a atrage fonduri și a îmbunătăți accesul la vaccinuri în RDC. Cu toate acestea, el a recunoscut că implementarea măsurilor nu va fi ușoară în contextul unui sistem de sănătate deja supraaglomerat, afectat de conflicte și alte epidemii, precum rujeola și holera.

Emmanuel Nakoune, expert în mpox la Institutul Pasteur din Bangui, Republica Centrafricană, a avertizat că declarațiile fără acțiuni concrete nu vor aduce schimbări vizibile în teren.

Fonduri și disponibilitatea vaccinurilor

CDC Africa a anunțat săptămâna trecută că a primit 10,4 milioane de dolari de la Uniunea Africană pentru răspunsul la epidemia de mpox. Directorul general al CDC Africa, Jean Kaseya, a indicat că există un plan de obținere a trei milioane de doze de vaccin până la sfârșitul anului. Totuși, surse implicate în planificarea vaccinării în RDC au menționat că doar 65.000 de doze ar putea fi disponibile pe termen scurt, iar campaniile de vaccinare nu sunt așteptate să înceapă înainte de luna octombrie.

Extinderea focarelor de mpox

În acest an, Africa a raportat peste 15.000 de cazuri suspecte de mpox și 461 de decese, majoritatea în rândul copiilor din RDC. O nouă variantă a virusului a generat focare în taberele de refugiați din estul RDC și s-a extins în Uganda, Burundi, Rwanda și Kenya.

În alte regiuni ale Africii, cum ar fi Coasta de Fildeș și Africa de Sud, focare asociate cu o variantă diferită a virusului au fost de asemenea raportate. Această variantă a fost responsabilă pentru răspândirea globală a mpox în 2022, în special în rândul bărbaților bisexuali și homosexuali. În urma acestor focare, OMS a declarat stare de urgență internațională, care a fost ridicată după 10 luni.

Vaccinurile Jynneos, produse de Bavarian Nordic, și LC16, fabricate de KM Biologics, au fost utilizate în afara studiilor clinice pentru a combate mpox, dar nu au fost disponibile în RDC sau în alte zone din Africa unde boala este endemică. În ciuda aprobării vaccinurilor în RDC în luna iunie, guvernul nu a făcut încă cereri oficiale pentru achiziționarea acestora de la producători sau de la organizații precum Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare (GAVI).

Mpox, cunoscut anterior sub numele de variola maimuței, este o boală virală care se transmite de la animale la oameni și prin contact fizic direct cu persoane infectate. Boala provoacă simptome asemănătoare gripei și leziuni cutanate purulente.