MENIU

ANALIZĂ. Cum este influenţată România de situaţia delicată a Turciei. Ce urmeză?

Turcia a fost un actor/partener importat pentru România înainte de lovitura de stat eşuată. Devine şi mai importantă după evenimentele ale căror consecinţe nu s-au stins încă pe malurile Bosforului, se arată într-o amplă analiză semnată de Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, şi Petrişor Peiu, coordonator al Departamentului de Analize Economice a FUMN, publicată în ediţia electronică a cotidianului adevarul.ro. Citeste mai mult: adev.ro/oatp5h Turcia a fost un actor/partener importat pentru România înainte de lovitura de stat eşuată. Devine şi mai importantă după evenimentele ale căror consecinţe nu s-au stins încă pe malurile Bosforului, se arată într-o amplă analiză semnată de Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, şi Petrişor Peiu, coordonator al Departamentului de Analize Economice a FUMN. Citeste mai mult: adev.ro/oatp5h

A devenit limpede că măsurile Ankarei devin la fel de îngrijorătoare ca şi lovitura de stat. Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem de azi înainte este: „Ce urmează?”. Ce ar trebui să scrie într-o eventuală strategie de ţară după multiplele crize care macină astăzi entităţi pe care le credeam la un moment dat sacrosante şi nepieritoare: UE şi NATO?

„Tot ce e solid se topeşte în aer, tot ce este sfânt este profanat…”, scria bătrânul Marx despre modernitatea europeană. Aceasta este şi condiţia noastră strategică de azi. Nimic din ceea ce ştiam ieri nu mai este valabil. În această lume, România euroatlantică va trebui să îşi regândească, cu luciditate, poziţia şi mizele.

Citeşte articolul complet pe site-ul adevarul.ro.