MENIU

Ambasadorul R. Moldova: Rusia nu a abandonat niciodată Moldova. Nici nu trebuie să investească mult

Rusia exercită un control foarte mare asupra Republicii Moldova. O spune ambasadorul moldovean la Bucureşti, Mihai Gribincea. Iar Moscova nici nu are nevoie să cheltuiască foarte mult pentru acest lucru. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Realitatea TV, diplomatul a explicat şi de ce este greu de luat o decizie de unificare între Republica Moldova şi România.

Ambasadorul Republicii Moldova în România a vorbit, în exclusivitate pentru Realitatea TV, despre problemele cu care se confruntă vecinii de dincolo de Prut. O parte este cauzată de factori interni, iar influenţa unor forţe externe a fost prezentată de diplomat cu ajutorul unei metafore.

"Uneori am impresia că anumiți actori încearcă pe terenul Republicii să joace rugby, iar alți actori balet. Cei care joacă rugby joacă mai puternic și cu rezultate mai vizibile", a declarat ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea.

Diplomatul a detaliat rolul pe care l-ar avea, în acest joc, Federaţia Rusă.

"Cred că Rusia niciodată nu a abandonat Republica Moldova și situația din Republica Moldova e de așa natură că Rusia uneori nici nu trebuie să investească prea mult".

Cât despre posibila unire a Republicii Moldova cu ţara noastră, Gribincea consideră că o astfel de decizie ar fi foarte greu de luat.

"Întrebarea este nu dacă se dorește sau nu. Întrebarea este dacă este posibil. Ce politician din Republica Moldova ar risca să pună problema unirii Republicii Moldova cu România, știind că, în urma unei asemenea uniri, poate pierde Transnistria, Găgăuzia. În timp ce România e membră UE, NATO o asemenea decizie, chiar dacă vine din partea Republicii Moldova, care va fi reacția UE sau NATO?", a mai afirmat Mihai Bribincea.

În opinia diplomatului, populaţia a avut aşteptări mari de la coaliţiile care au condus ţara, însă au avut parte doar de dezamăgiri. Iar de acest lucru ar fi profitat presa de orientare rusă, care a pus semnul egal între corupţia de la Chişinău şi modul de acţiune în interiorul Uniunii Europene.

Mai multe articole despre:
Rusia Republica Moldova