MENIU

ALEGERI SUA. Clinton și Trump: cum s-au impus candidații cei mai lipsiți de popularitate

Acesta este paradoxul alegerilor prezidențiale americane din 2016: Hillary Clinton și Donald Trump, în mod aproape cert contracandidați în noiembrie în cursa pentru Casa Albă, sunt ambii extrem de nepopulari, potrivit unui recent sondaj de opinie realizat de Wall Street Journal/NBC, preluat de AFP și citat de Agerpres.

Astfel, două treimi (65%) dintre alegătorii americani au o opinie defavorabilă miliardarului republican și doar un sfert (24%) au o opinie favorabilă. La rândul său, Hillary Clinton întrunește 56% opinii defavorabile și 32% opinii favorabile, potrivit acestui sondaj. Un alt sondaj difuzat de CNN miercuri, îl situează la 56% impopularitate pe Donald Trump, în timp ce Hillary Clinton are o cotă de 49% de opinii defavorabile.

'Nu am mai văzut așa ceva: ca nu unul, ci ambii candidați să fie impopulari', a declarat pentru AFP Jeanne Zaino, expert politic.

Donald Trump, 69 de ani, un 'outsider' imprevizibil care nu a exercitat niciodată nici cel mai nesemnificativ mandat câștigat prin alegeri, a iritat o bună parte din electorat cu afirmațiile sale cu privire la femei, mexicani și musulmani.

Hillary Clinton, 68 de ani, extrem de experimentată și prudentă, are la rândul său dificultăți în a câștiga încrederea alegătorilor care nu reușesc să o înțeleagă.

Potrivit lui Robert Shapiro, expert la Universitatea Columbia din New York, impopularii Clinton și Trump au devenit liderii cursei electorale 'din cauza modului în care în SUA sunt selectați candidații'. În 2012, doar în jur de 16% dintre americanii cu vârste la care au drept de vot au participat în alegerile primare. 'Cei care se deplasează sunt mai mult militanții sau extremiștii', nu americanul obișnuit, subliniază Shapiro.

De asemenea, dat fiind faptul că în cursa din alegerile primare s-au înscris 17 candidați republicani, lui Donald Trump i-au fost necesare doar voturile 'unui segment foarte mic al electoratului american' pentru a deveni candidatul probabil al Partidului Republican, adaugă expertul.

În ceea ce o privește pe Hillary Clinton, ea a profitat de faptul că nu avea niciun concurent notabil, exceptându-l pe Bernie Sanders. 'Alți candidați democrați capabili au decis să nu se lanseze în cursă, pentru că acesta este un an prost pentru un democrat de a candida la Casa Albă', a mai declarat Robert Shapiro, evocând impopularitatea Administrației Obama.

În opinia lui Jeanne Zaino, cei doi candidați, Trump și Clinton, sunt atât de impopulari în special pentru că 'sunt atât de cunoscuți'. 'Oamenii au opinii foarte tranșante despre ei' și le cunosc viața în cele mai mici amănunte, cu reușitele dar și slăbiciunile lor, subliniază Zaino.

Hillary Clinton, care aspiră să fie prima femeie președintă a SUA, este în viața publică de peste 20 de ani: Primă Doamnă pe vremea când soțul ei, Bill, era președinte (1993-2001), senatoare de New York (2001-2009), apoi secretar de stat (2009-2013).

Donald Trump este celebru de ani de zile datorită averii sale, clădirilor sale zgârie-nori, celor două divorțuri și pentru reality show-ul 'The Appretince', pe care l-a prezentat mai mult de 10 ani.

De aici aspirația pentru altceva, în special în rândul tinerilor care, în tabăra democraților, au ajuns să-l prefere pe Bernie Sanders, 74 de ani.

Și, în timp ce trei sferturi dintre americani se declară decepționați de politicienii lor, ceea ce explică apariția outsiderilor, violența campaniei nu a ajutat nici ea la refacerea imaginii celor doi candidați.

Înainte de a arunca prosopul, marți seara, republicanul Ted Cruz l-a acuzat din nou pe rivalul său că este un 'fustangiu', un 'mincinos patologic' și un 'narcisist'.

La rândul său, Bernie Sanders continuă să denunțe legăturile pe care Hillary Clinton le-ar avea cu Wall Street și discursurile ei plătite cu mii de dolari.

Lupta dintre Clinton și Trump riscă să fie una brutală. Însă toate acestea vor conta prea puțin în ziua alegerilor prezidențiale, pentru că americanii se vor duce în primul rând să voteze împotriva taberei adverse. Astfel, 51% dintre democrații care o vor vota pe Clinton o vor face pentru a-l bloca pe Trump, comparativ cu doar 48% care o vor vota pentru a-și susține candidata. De asemenea, 57% dintre republicani vor vota pentru Trump pentru a o contra pe Hillary Clinton, comparativ cu numai 43%, câți vor vota pentru a-l susține pe miliardar, potrivit sondajului CNN.

Mai multe articole despre:
ALEGERI SUA Hillary Clinton Donald Trump