MENIU

Alegeri în Marea Britanie. Cât au în sondaje laburiștii și conservatorii

Partidul Laburist din Marea Britanie, aflat în opoziție, are un avans de trei procente în fața Partidului Conservator al premierului David Cameron, înaintea alegerilor de la 7 mai, conform unui sondaj Populus pentru Financial Times, în timp ce într-un alt sondaj, realizat de ICM pentru The Guardian, situația este contrară, relatează Reuters, potrivit Agerpres. 

Sondajul Populus situează Partidul Laburist la 36%, în timp ce conservatorii sunt creditați cu 33%, scrie Financial Times.

Conform sondajului, sprijinul pentru partidul UKIP, antieuropean, a rămas neschimbat, la 14%, în timp ce liberal-democrații, parteneri în coaliția aflată la guvernare, sunt creditați cu 8%.

Pe de altă parte, potrivit unui alt sondaj, realizat de ICM pentru The Guardian, conservatorii au un avans de 3% față de laburiști.

Sondajul îi creditează pe conservatori cu 35% din intențiile de vot, în timp ce laburiștii ar beneficia de 32% din voturi dacă mâine ar fi alegeri.

UKIP a crescut cu 2 puncte procentuale, la 13%, cel mai bun scor al formațiunii din decembrie, iar liberal-democrații au scăzut cu un punct procentual, până la 9%.

Potrivit unui alt sondaj TNS efectuat în Scoția între 1 și 19 aprilie, Partidul Național Scoțian (SNP) ar beneficia de un sprijin public de 54%, în timp ce Partidul Laburist de opoziție este creditat cu 22% din voturi, conservatorii — cu 13% și liberal-democrații — cu 6%.

Datorită sistemului electoral din Marea Britanie, aceste procente obținute în Scoția ar putea aduce SNP 57 de locuri în Camera Comunelor din Londra, în timp ce laburiștii ar obține doar unul, conform unei estimări a site-ului ScotlandVotes.

În trecut, Scoția a fost un fief al laburiștilor, care au câștigat 41 de locuri la alegerile din 2010, în timp ce liberal-democrații au obținut 11, SNP — șase și conservatorii — unul.

Conservatorii și laburiștii sunt la mică distanță în majoritatea sondajelor naționale, niciunul dintre cele două partide nefiind creditat cu șanse de a obține majoritatea absolută la alegerile de la 7 mai, ceea ce înseamnă că SNP ar putea influența echilibrul de putere, comentează Reuters. Laburiștii au exclus o înțelegere post-electorală cu SNP, al cărui scop pe termen lung este independența Scoției.

TNS a apreciat că sprijinul pentru SNP a crescut cu două puncte procentuale față de sondajul trecut, în timp ce cota laburiștilor a scăzut cu două procente.