MENIU

Afacerile „urât mirositoare“ ale prezidenţiabililor Franţei

Afacerile „urât mirositoare“ ale prezidenţiabililor Franţei

Au mai rămas aproape trei luni au mai rămas până la primul tur al scrutinului prezidenţial din Franţa şi toată această perioadă se anunţă deja a fi foarte agitată. Fiecare zi aduce reacţii şi comentarii explozive la adresa candidaţilor, al căror trecut şi mici aranjamente fac obiectul mai multor scandaluri. Niciunul dintre ei nu este ferit de catalogări precum mincinos, impostor şi hoţ, scrie adevarul.ro.

François Fillon şi PénélopeGate

Cel mai răsunător scandal apasă asupra candidatului dreptei şi favoritul să ajungă la Palatul Élysée, François Fillon. Miercuri, Parchetul Naţional Financiar a deschis o anchetă pentru „deturnare de fonduri publice“ în urma unor dezvăluiri legate angajarea fictivă a soţiei sale, Pénélope Fillon.

Potrivit publicaţiei Le Canard Enchaîné, Pénélope Fillon a fost angajată fictiv ca ataşat parlamentar al soţului său şi al supleantului acestuia în Adunarea Naţională, Marc Joulaud. Fără profesie cunoscută şi mereu departe de activităţile politice ale soţului său, Pénélope Fillon ar fi primit circa 500.000 de euro brut între 1998 şi 2012.

În afară de acest post de ataşat parlamentar, Le Canard Enchaîné scrie că Pénélope Fillon a fost salariată, între mai 2012 şi decembrie 2013, şi a unei publicaţii literare aparţinând unui prieten al soţului său. Ea ar fi fost remunerată cu aproximativ 5.000 de euro brut pe lună.

François Fillon, 62 de ani, s-a declarat revoltat de aceste dezvăluiri şi i-a acuzat pe autorii articolului de „dispreţ şi misoginism“. Pénélope „a lucrat din umbră, întrucât nu e stilul său să stea în faţă“, a încercat să-i apere pe soţii Fillon un colaborator apropiat al fostului premier francez. Această aşa-zis activitate din umbră ar putea, însă, să-i afecteze serios şansele reprezentantului „Republicanilor“ la cursa pentru Preşedinţia Franţei.

Marine Le Pen, somată să returneze bani europeni

Marine Le Pen, eurodeputata eurosceptică, care va fi candidate extremei drepte la prezidenţialele din primăvară, este nevoită să întoarcă o sumă frumuşică de bani Parlamentului European. Potrivit unei anchete a Oficiului European de Luptă Antifraudă, femeia care luptă pentru destrămarea blocului comunitar a prejudiciat Parlamentul European cu 340.000 de euro.
Aceşti bani au fost viraţi către doi asistenţi ai liderului Frontului Naţional (FN) însărcinaţi cu fel şi fel de atribuţii atât la biroul de europarlamentar de la Bruxelles, cât şi la sediul FN din Paris, fapt interzis.

Deşi de obicei nu ezită să-şi taxeze cu asprime adversarii politici, Marine Le Pen, 48 de ani, preferă să păstreze tăcerea în cazul Fillon. O abţinere surprinzătoare, mai ales că cei doi sunt favoriţi să se dueleze în al doilea tur alegerilor finale, prevăzut să aibă loc pe 7 mai.

Emmanuel Macron, deturnare de bani publici

Tânărul lider al mişcării politice „En Marche!“, Emmanuel Macron, este suspectat că a folosit în mod necorespunzător cheltuielile de protocol de care a beneficiat pe când era ministru al Economiei. Potrivit jurnaliştilor Frédéric Says şi Marion L'Hour, Macron ar fi deturnat în ultimele opt luni de mandat de ministru 80% din banii de protocol către finanţarea campaniei sale prezidenţiale.

Philippe Vigier, preşedintele grupului Uniunii Democraţilor şi Independenţilor din Adunarea Naţională, a anunţat că va cere o clarificare din partea lui Macron.

Emmanuel Macron, 39 de ani, a lansat mişcarea „En Marche!“ pe 6 aprilie 2016 şi a demisionat din funcţia ministru al Economiei pe 30 august 2016 pentru a-şi concentra eforturile asupra campaniei prezidenţiale.

Benoît Hamon, pătat din cauza petrodolarilor

Fostul ministru al Educaţiei are de suferit de pe urma legăturilor obscure ale purtătorului său de cuvânt, Alexis Bachelay. Jurnaliştii Georges Malbrunot şi Christian Chesnot susţin că Bachelay a încercat să facă rost de bani de la ambasadorul Qatarului în Franţa pentru a-şi finanţa campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2012.

Alexis Bachelay respinge categoric această acuzaţie. „Suma maximă pentru o campanie este de 40.000 de euro, jumătate din ea fiind asigurată de stat. În 2012, am împrumutat 20.000 de euro, pe care i-am completat cu 8.000-9.000 de euro din surse proprii şi de la susţinători. Donaţiile private sunt limitate la 7.500 de euro“.

În ciuda acestei luări de poziţie, scandalul care îl implică pe Bachelay şi indirect pe şeful său politic este dezbătut intens în presă şi pe reţelele de socializare, mai ales că Benoît Hamon, 49 de ani, a câştigat primul tur al primarelor stângii franceze şi este favorit în faţa fostului premier Manuel Valls, 54 de ani, în al doilea tur, programat duminică.

Sursa: Adevărul