MENIU

Adolescentul de 14 ani care a comis un masacru în SUA: FBI-ul știa de problemele sale cu un an înainte

Colt Gray, un tânăr de doar 14 ani, a devenit protagonistul unui episod violent șocant în Statele Unite, după ce a ucis patru persoane la liceul Apalachee din Winder, Georgia. FBI-ul fusese avertizat încă din 2023 cu privire la comportamentul problematic al acestuia, dar, în ciuda măsurilor luate, tragedia nu a fost evitată. Băiatul fusese audiat anterior în legătură cu amenințări anonime online, însă a negat orice implicare.

Cum a avut loc atacul?

Miercuri dimineață, Gray a deschis focul în incinta liceului, ucigând doi profesori și doi colegi de 14 ani. Autoritățile locale au identificat victimele ca fiind profesorii Christina Irimie și Richard Aspinwall, precum și elevii Mason Schermerhorn și Christian Angulo. Alți opt elevi și un profesor au fost răniți în urma atacului. Potrivit Biroului de Investigații din Georgia, arma folosită în atac a fost un model semi-automat de tip AR.

Într-o declarație oficială, FBI a explicat că în mai 2023 a primit o serie de ponturi anonime care făceau referire la amenințări cu atacuri armate, iar investigațiile inițiale au condus către Colt Gray, atunci în vârstă de 13 ani. Deși acesta a fost audiat de poliție, atât el cât și tatăl său au negat orice implicare. Tatăl băiatului a declarat că deține arme de vânătoare acasă, dar că fiul său nu avea acces nesupravegheat la ele. În acel moment, autoritățile nu au găsit suficiente motive pentru a continua ancheta sau pentru a-l aresta pe adolescent.

"Rău pur" descris de autorități

Șeriful Jud Smith, implicat în coordonarea răspunsului autorităților, a descris atacul ca fiind „rău pur”. Ofițerii de poliție au răspuns rapid la apelurile de urgență, ajungând la fața locului în câteva minute de la declanșarea incidentului, la ora locală 10:20. Suspectul a fost interceptat de doi ofițeri aflați în campus, care au reușit să-l aresteze fără alte incidente.

Deși Gray a cooperat cu anchetatorii după arestare, autoritățile nu au stabilit încă un motiv clar al atacului, iar oficialii nu au identificat până în prezent ținte specifice.

Mărturii ale elevilor

Elevii prezenți la fața locului au descris scene de haos și panică. Lyela Sayarath, o colegă de clasă a atacatorului, a relatat pentru CNN cum suspectul a părăsit sala de curs la începutul unei ore de algebră și a încercat să revină mai târziu, dar ușa era încuiată. Un alt elev a refuzat să-l lase să intre după ce a observat că purta o armă.

Martorii spun că Gray a intrat într-o clasă alăturată și a început să tragă. Marques Coleman, un alt elev, a declarat că a văzut „o armă mare” în mâinile atacatorului și că acesta a tras de cel puțin 10 ori înainte ca elevii să fugă în panică. Profesorul său a încercat să baricadeze ușa cu bănci, însă mai mulți elevi au fost împușcați.

Acest incident este al 23-lea atac armat din 2024 în școlile din SUA, conform unei baze de date realizate de revista Education Week. În urma acestor atacuri, în acest an au fost înregistrate 11 decese și 38 de răniți.