MENIU

Chiar se căsătoreau egiptenii antici cu surorile și cu fiicele lor?

Știm că Ramses al II-lea s-a căsătorit cu fiica sa, iar Cleopatra a VII-a s-a căsătorit cu fratele ei. Cu toate acestea, cât de obișnuite era căsătoria între rude de gradul întâi în familiile simple din Egiptul antic.

Răspunsul este da: oamenii din Egiptul antic, atât în familiile faraonilor și ale nobililor, cât și în cele de rând exista obiceiul căsătoriilor între rude. Diferența este că nu s-au suprapus temporar, potrivit Live Sciene.

 

Astfel, în rândul populației generale, căsătoriile frați-sori au avut loc frecvent în perioada în care romanii au controlat Egiptul - din 30 î.Hr. până în 395 d.Hr. — dar erau mai rare în perioadele anterioare, ale faraonilor.

 

În perioada anterioară era însă ceva comun ca membrii familiei regale să se căsătorească, uneori, cu frații lor – o practică care poate să fi reflectat convingerile religioase – iar faraonii să-și ia de soție propriile fiice.

 

Cercetarea relațiilor incestuoase în Egiptul Antic a dat naștere multor discuții în rândul savanților, a comentat  Marcelo Campagno, doctor în egiptologie, pentru Live Science într-un e-mail.

 

Astfel de căsătorii incestuoase se soldau cu urmași, iar unii savanți au sugerat că consangvinizarea ar fi contribuit la problemele medicale ale lui Tutankhamon.