MENIU

Tot mai mulți românii se îngroapă în datorii, după ce fac împrumuturi "cu buletinul", la dobânzi astronomice

În plină criză, crește numărul românilor care se împrumută de la IFN-uri care oferă credite mai ușor decât băncile. Oamenii primesc banii foarte repede, însă dobânzile sunt uriașe, putând depăși 500% pe an. Acest tip de împrumut de la instituții nebancare a atins un nivel record în acest an. 

Date oficiale arată că împrumuturile obținute de la instituțiile financiar nebancare (IFN) au atins nivelul record de 41 de miliarde de lei acordate în prima jumătate a anului, cu aproape 10% față de aceeași perioadă din 2021, potrivit Realitatea Plus.

Toți specialiștii atrag atenția că victimele predilecte ale împrumuturilor cu dobânzi uriașe sunt tocmai românii cu posibilități financiare limitate.

 

ROMÂNII SĂRACI ȘI INSOLVABILI, VICTIME APROAPE SIGURE

 

De multe ori, aceștia sunt prinși într-un cerc vicios din care nu au ieșite, pentru că rămân fără bani și nu-i pot obține de la bănci, deoarece nu sunt solvabili. În această situație, legea permite IFN-urilor să acorde împrumuturi și celor cu istoric negativ în Biroul de Credit. În plus, lipsa de educație financiar-bancară îi face pe mulți să apeleze la astfel de împrumuturi pentru că circuitul birocratic este extrem de scurt.

 

În general, este nevoie de nume, CNP, număr de telefon şi o adresă de e-mail, iar condițiile privind vechimea în muncă și valoarea avansului sunt minimale, oricum mult mai relaxate decât în cazul băncilor comerciale.

O instituție financiar nebancară (IFN) trebuie să respecte normele ANPC, cât şi pe cele ale Băncii Naționale a României

 

Mai multe articole despre:
imprumuturi IFN dobanzi uriase datornci