MENIU

Taxele de drum se modifică radical din 2026. Veștile nu sunt bune pentru anumite categorii de șoferi

Ce se întâmplă cu rovinieta din 2026? În loc de o taxă, vor fi două

Legea care modifică radical regimul taxelor de drum a fost promulgată și va intra în vigoare din 2026. Una dintre cele mai importante modificări este cea care desparte actuala ROVINIETĂ în 2 taxe, in funcție de tipul vehiculului.

Astfel, rovinieta în actuala formă va mai fi plătită doar pentru posesorii de vehiculelor ușoare, de până la 3,5 tone. Aceștia vor plăti mult, în funcție de categoria mașinii, clasa de poluare a acesteia și durata de folosință a drumurilor publice potrivit avocatnet.ro.

Pentru vehiculele grele se va introduce un nou concept, TollRo, care presupune că taxarea se face prin înmulțirea numărului de kilometri parcurși cu indicele TollRo, a cărui valoare va fi stabilită ulterior.

Pe scurt, autoturismele și alte vehicule ușoare vor plăti și pentru gradul de poluare, iar vehiculele grele – ”la kilometru”.

Rovinieta, numai pentru vehicule de până la 3,5 tone

Valoarea acesteia va fi stabilită pe noi criterii, diferite de cele valabile în momentul de față. Pe lângă categoria vehiculului (existentă și acum), vor fi introduse drept criterii de diferențiere clasa de emisii poluante în care este încadrat și durata de parcurs (care include perioada de deplasare, precum și pe cea de staționare). Astfel, prețul rovinietei va deveni direct proporțional cu nivelul de poluare al autoturismului. 

Rovinieta va putea fi achiziționată pentru zece zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni.

Conform noii legi, neplata rovinietei este contravenție, iar amenda va fi cuprinsă între cel puțin dublul valorii anuale și cel mult de patru ori contravaloarea anuală a rovinietei.