Război Ucraina. Cea mai mare bancă din SUA deconectează Rusia de la dolari
Tot mai multe bănci rusești pierd oportunitatea de a face decontări în dolari, în urma celor mai mari instituții de credit de stat care au căzut sub sancțiunile de blocare ale Trezoreriei SUA. Cea mai mare bancă din SUA din punct de vedere al activelor - JP Morgan - a început în luna august să închidă conturile de corespondent pentru „colegii” ruși, fără de care plățile în dolari sunt imposibile, transmite Interfax , citând surse de pe piața financiară.
Sub dedolarizarea forțată, în special, a căzut Bank St. Petersburg, ai cărei clienți au fost avertizați despre imposibilitatea efectuării plăților atât la intrare, cât și la ieșire prin conturile corespondente în JPM. Banca a recomandat convertirea contractelor într-o altă monedă decât dolarul.
În august, JPM a încheiat relațiile cu o serie de bănci mici rusești, a declarat o sursă Interfax. Potrivit unui alt interlocutor al agenției, băncile mari avertizează, de asemenea, neoficial clienții că transferurile printr-un cont corespondent în JPM vor deveni imposibile de la 1 septembrie.
Dificultățile băncilor ruse în a efectua plăți în valute „neprietenoase” sunt în creștere, a recunoscut Banca Centrală a Federației Ruse în iulie. Pe lângă JP Morgan, „scrisorile de fericire” despre închiderea conturilor de corespondent sunt trimise masiv de Citibank american. Băncile americane sunt gata să facă o excepție doar pentru Gazprombank, prin care se efectuează decontări pentru gaze, și structurile Bursei din Moscova, în special Centrul Național de Compensare.
În luna mai, grupul austriac Raiffeisenbank International, al cărui client, printre altele, era Tinkoff Bank, a notificat bancherilor ruși închiderea conturilor de corespondent în euro.
Pierderea accesului la tranzacțiile valutare deranjează Banca Centrală și bancherii, care au riscuri crescute de obligații față de clienți. Înainte de începerea războiului, persoanele fizice și companiile dețineau 280 de miliarde de dolari în conturi în valută, o sumă care echivalează cu jumătate din rezervele de aur și de schimb valutar ale țării. Dar acum există și mai multă monedă în țară din cauza canalelor de import închise: în ianuarie-iulie, economia a primit un excedent comercial de 192 de miliarde de dolari și un excedent de plată de 166 de miliarde de dolari.
Acest surplus se acumulează în conturi care se pot transforma în praf în orice moment. Băncile sunt nevoite să împingă moneda afară prin toate mijloacele, având în vedere riscurile acumulării acesteia, a declarat Yegor Susin, director general al GPB Private Banking.
Soluția principală aici este eliminarea treptată a utilizării dolarilor și euro, dar acest proces nu decurge rapid, adaugă Susin.