Cum poți obține fonduri europene pentru o fermă de familie (P)
Dacă ești pasionat de agricultură și ai și un teren la țară, o idee bună pentru demararea unei afaceri este înființarea unei ferme de familie.
Dincolo de avantajul de a lucra împreună cu persoanele dragi, poți primi sprijin financiar nerambursabil, pentru că autoritățile române și UE încurajează aceste inițiative. Astfel, dacă proiectul tău întrunește criteriile de eligibilitate, poți obține sprijin financiar, atât pentru înființarea afacerii cât și ulterior, pentru achiziționarea de semințe, îngrășăminte, piese pentru utilaje agricole cât și pentru alte cheltuieli pentru dezvoltare.
Cine acordă finanțare pentru fermele de familie
Prima instituție la care trebuie să apelezi pentru a obține consiliere și apoi pentru finanțare este Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Instituția are ca principal obiect de activitate implementarea Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin care se acordă bani europeni pe diverse măsuri de finanțare, înființarea și dezvoltarea fermelor de familie fiind una dintre ele. Ulterior, când ferma ta începe să producă, poți obține noi finanțări europene de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), care acordă subvenții pentru diferite activități agricole.
Ce ferme pot obține finanțare
Pentru a fi acceptate la plată, proiectele pentru fermele de familie trebuie să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate, iar primul pas este să afli care sunt aceste criterii. Unul dintre acestea este dimensiunea economică a fermei de familie, care trebuie să fie cuprinsă între 2 și 50 de Unități de Dimensiune Economică (UDE). Acestea reprezintă dimensiunea unei exploatații agricole, determinate pe baza marjei brute standard a exploatației.
Care sunt proiectele eligibile
Pot beneficia de finanțare europeană atât fermele de familie cu activitate în sectorul vegetal, cât și cele din sectorul zootehnic. Un alt mare avantaj de care se pot bucura cei care doresc să înființeze o fermă de familie constă în posibilitatea de o obține, gratuit, proiecte tip pentru modelul de fermă pentru care vor să obțină finanțare. Aceste proiecte pot fi obținute de la AFIR, iar fermieri trebuie doar să urmeze pașii indicați, ceea ce este de un mare ajutor, mai ales, pentru cei aflați la început de drum.
Iată câteva proiecte eligibile de ferme care pot primi finanțare:
- Fermele de legume în câmp, cu o suprafață de maxim două hectare;
- Livezile de arbuști și pomi fructiferi, cultivate pe maxim 5 hectare;
- Fermele de vaci destinate producției de lapte, cu maxim 20 de capete;
- Fermele pentru creșterea păsărilor – găini ouătoare, cu maxim 400 de capete;
- Fermele în circuit închis pentru creșterea porcilor, cu maxim 100 de capete.
Care sunt criteriile minime ce trebuie respectate
Odată finalizat proiectul, acesta va fi depus la AFIR, urmând să fie analizat de experții instituției, care vor decide dacă se califică sau nu pentru a primi finanțare. Pentru a fi considerat eligibil, proiectul trebuie să îndeplinească măcar criteriile minime, care sunt următoarele:
- Să respecte conformitatea cu obiectivul general al măsurii de finanțare, cu minim unul din obiectivele specifice;
- Să fie în acord cu potențialul agricol al zonei și să demonstreze îmbunătățirea performanței generale a exploatației, după darea în exploatare;
- Beneficiarul trebuie să dovedească faptul că are pregătire profesională în raport cu obiectivul proiectului;
- Solicitantul trebuie să prezinte, odată cu proiectul, un memoriu justificativ sau un studiu de fezabilitate;
- Să fie obținute toate avizele necesare de la autoritățile competente.
Un proiect cu finanțare europeană necesită o cofinanțare minimă și din partea beneficiarului, astfel că va trebui să declari și că vei asigura această cofinanțare, care reprezintă câteva procente din valoarea totală a proiectului.