MENIU

Criza energetică. Gazele în Europa au depășit, din nou, 3.000 de dolari mia de metri cubi

Gazele rusești, o „armă” eficientă. Foto/Profimedia

Europa nu scapă de criza gazelor. Prețurile au sărit din nou de 3.000 de dolari mia de metri cubi. Asta în condițiile în care, în primăvara anului trecut, tariful era situat la 250-300 de dolari.

Prețurile de schimb ale gazului în Europa au depășit 3.000 de dolari per mia de metri cubi, scrie RBC.

În timpul tranzacționării în dimineața zilei de 22 august, prețul celor mai apropiate contracte futures pe bursa olandeză TTF a crescut cu aproximativ 16% și a depășit 290 de euro pe megawatt oră. Asta înseamnă că prețul a sărit la peste 3.000 de dolari la mia de metri cubi, scrie RBC.

Prețurile gazelor în Europa au crescut din primăvara lui 2021 (atunci erau de 250-300 USD per mia de metri cubi) și au depășit pentru prima dată 3.000 USD per mia de metri cubi în martie 2022.

După invazia rusă a Ucrainei, țările europene și-au anunțat intenția de a reduce dependența de transportatorii de energie ruși și au introdus restricții la achiziționarea de petrol din Federația Rusă; unele țări au refuzat de asemenea să cumpere gaz. Gazprom, la rândul său, a început să reducă livrările către Europa sub diverse pretexte.

La mijlocul lunii august, Gazprom a anunțat că pe 31 august, singura turbină rămasă a Nord Stream va fi oprită timp de trei zile pentru întreținere.