100 de zile de război, 100 de miliarde de dolari. Atât a câștigat Rusia din vânzarea de gaze și petrol de la debutul invaziei în Ucraina
Din 24 februarie până pe 3 iunie, Rusia a reușit să câștige 93 de miliarde de euro (97,3 miliarde de dolari) din exportul de hidrocarburi. Și, deși China a devenit cel mai mare cumpărător de cărbune, petrol și gaze, 61% din exporturile de combustibili fosili în primele 100 de zile de război ( aproximativ 57 de miliarde de euro ) au fost în Uniunea Europeană.
Astfel de estimări sunt furnizate de Centrul pentru Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA), care calculează în timp real plățile UE pentru hidrocarburile rusești, iar la sfârșitul lunii aprilie a furnizat calcule ale câștigurilor Rusiei pentru primele două luni de război pe piața mondială. Atunci a fost, conform CREA, 63 de miliarde de euro.
Cota Europei a fost apoi estimată la 71%. Din 15 mai, sancțiunile UE au interzis companiilor europene să lucreze cu companii de stat rusești, precum Rosneft. Importurile de hidrocarburi rusești au scăzut ușor în mai, iar cererea pentru acestea a redus, iar reducerea a costat Rusia aproximativ 200 de milioane de euro de fonduri pierdute pe zi luna trecută, scrie CREA. Cu toate acestea, chiar și cu reducerea, prețurile de export au fost cu aproximativ 60% mai mari decât cu un an mai devreme, sporind veniturile Rusiei.
Dacă unele țări și companii din Europa după începutul războiului au început să refuze aprovizionarea cu petrol din Rusia, atunci achizițiile prin conducta Druzhba au crescut cu 14% din ianuarie până în aprilie - de la 750.000 la 857.000 de barili pe zi, potrivit Argus Media . De asemenea, un aflux semnificativ de valută rusă a fost asigurat de prețurile mari la gaze și de dorința țărilor europene de a compensa deficitul de depozite după iarnă.
Rusia pompează mai mult în Europa decât înainte de război
Dar Germania, care în primele două luni de război a fost cel mai mare importator de hidrocarburi rusești (9,1 miliarde de euro), a început să își reducă achizițiile. Acum ocupă locul 2 în lume cu 12,1 miliarde de euro. China s-a clasat pe primul loc (12,6 miliarde de euro).
Urmează veni:
- Italia (7,8 miliarde de euro),
- Olanda (7,8 miliarde de euro),
- Turcia (6,7 miliarde de euro),
- Polonia (4,4 miliarde de euro),
- Franța (4,3 miliarde de euro),
- India (3,4 miliarde de euro - în ciuda faptului că în ultimul raport CREA era pe locul 20 cu o sumă mult mai mică de 1 miliard de euro, iar acum cumpără 18% din petrolul rusesc exportat).
Pentru petrolul rusesc ce trebuie trimis pe piețe din ce în ce mai îndepărtate, sunt necesare mai multe capacități de transport. Aceasta este principala vulnerabilitate a Rusiei, notează CREA, deoarece sancțiunile de interzicere a asigurării pentru navele care transportă petrol rusesc îi vor limita semnificativ capacitatea de a redirecționa aprovizionarea. În aprilie-mai, 68% din livrările de țiței din Rusia au fost efectuate de nave din țările UE (doar tancurile grecești au reprezentat 43%), Marea Britanie și Norvegia. În livrările către India și Orientul Mijlociu, ponderea acestora a fost și mai mare - 80%. În același timp, 97% dintre navele cargo erau asigurate în doar trei țări - Marea Britanie, Norvegia și Suedia, notează CREA.
În consecință, după introducerea unei interdicții privind asigurările (deși acest lucru se va întâmpla în șase luni), astfel de transporturi vor fi vulnerabile.
Veniturile totale ale Rusiei din exporturile de combustibili fosili sunt după cum urmează:
- țiței - 46 de miliarde de euro,
- gaz de conductă - 24 de miliarde de euro,
- produse petroliere - 13 miliarde de euro,
- GNL - 5,1 miliarde de euro,
- cărbune - 4,8 miliarde de euro.