Cum să-ţi pregăteşti maşina de iarnă? La ce trebuie să fii atent dacă eşti şofer
Meteorologii au anunţat că vremea se va răci şi sunt aşteptate ninsori în unele regiuni din ţară. Dacă eşti şofer, nu trebuie să neglijezi următoarele aspecte.
Bateria și sistemul de încărcare
Atunci când pregătești mașina pentru sezonul rece nu uita de baterie și de sistemul de încărcare al acesteia. Mergi la mecanic și spune-i să verfice aceste lucruri. Niciodată nu trebuie să te gândești că bateria care în luna iulie pornea motorul extrem de ușor va face același lucru și iarnă. Pentru a te putea baza pe bateria ta și în sezonul rece poți face o serie de verificări preventive. Prima dintre acestea este inspecția vizuală, în cadrul căreia poți verifica bateria de scurgeri, crăpături și conexiuni electrice oxidate. O altă etapă de verificare constă în vizualizarea stării de încărcare.
Antigelul și sistemul de răcire cu lichid al mașinii
– Așa cum toţi şoferii o ştiu, motoarele termice folosesc instalații de răcire pentru a menține o temperatură optimă de funcționare. Sistemul de răcire cu lichid al mașinii se compunde din: radiator de răcire pentru motor, ventilator, termostat, pompă de apa, vas de expansiune și radiator pentru încălzirea cabinei.
-Radiatorul de răcire al motorului are că scop disiparea căldurii generate în urmă arderii în natură. Acesta are o serie de lamele cu ajutorul căruia suprafața de conactul cu aerul este mai mare, iar astfel se realizează un transfer de căldură mai eficient. În partea frontala a acestuia găsim și unul sau mai multe ventilatoare menite să ofere o răcire suplimentară.
- Termostatul este o supapă controlată care închide sau deschide circuitul de răcire. În momentul în care motorul este rece, lichidul va circulă doar prin blocul motor și prin radiatorul destinat încălzirii habitaclului. Atunci când motorul atinge temperatură de 85 de grade Celsius, supapă termostatului se deschide și permite lichidului de răcire să circule către radiator.
-Antigelul este unul dintre acele consumabile care, de cele mai multe ori, rămâne în vasul de expansiune ani întregi. Puțină lume cunoaște proprietățile acestui lichid atât de important pentru motorul mașinii tale. Antigelul protejează motorul importiva înghețului, supraîncălzirii și coroziunii, iar acest subiect nu trebuie luat în considerare de un șofer doar în perioada anotimpului rece. Recomandarea noastră este să mergi să verifici punctul de îngheț al antigelului pentru a scăpa de posibile cheltuieli majore. De asemenea, recomandăm și o verificare atentă a conductelor sistemului de răcire și a celorlalte componente.
Nu uita de accesoriile maşinii
-Ștergătoarele de parbriz
Dacă vara te poți descurca folosind un set de ștergătoare tocite și vechi, iarna lucrurile se schimbă radical. Încearcă să achiziționezi un set de ștergătoare cu protecții speciale, dedicate sezonului rece, și nu te gândi prea mult dacă ești convins că vechile accesorii și-au depășit durata de viață. Un alt lucru de care nu trebuie să uiți este lichidul pentru curățat parbrizul. Ține rezervorul plin și încearcă să ai încă un bidon în portagaj.
-Lanţurile antiderapante
Dacă vremea și carosabilul nu sunt alături de ține, iar un drum lung trebuie neapărat efectuat, nu uita de lanțuri. Le poți găsi la majoritatea comercianților de combustibili, dar și la magazinele de bricolaj.
Încearcă pe cât posibil să ai rezervorul plin
Pe timp de iarnă încearcă pe cât posibil să ai rezervorul plin. Un drum în afara orașului și o ninsoare zdravănă te pot ține pe loc, iar motorul mașinii devine singura ta sursă de căldură așa că nu neglija rezervorul.
Dotări suplimentare în portbagaj
Când pleci la drumuri lungi, pune în portbagaj și câteva accesorii suplimentare. O lopățică/lopată, un sac cu nisip, cabluri pentru curent și nu în ultimul rând, o pătură. Dacă se întâmplă să ai în casă o pereche mai veche de cizme, le poți arunca în portbagaj. Nu știi niciodată ce îți rezervă drumurile pe timp de iarnă. De asemenea, poți adăuga și câteva sticle cu apă, dar și câteva conserve.
Mai multe aici.