Sfântul Dimitrie cel Nou și căderea lui Nicolae Ceaușescu. Greșeala fatală a demolatorului de biserici
Regimurile comuniste au fost, prin definire ideologică și poziționare oficială, potrivnice bisericii creștine. Fără a fi interzisă, biserica și manifestările religioase erau tolerate, iar informații de natură religioasă nu-și găseau loc în presă. Dintre toți liderii comuniști, Nicolae și Elena Ceaușescu au avut cea mai condamnabilă poziționare, culminând cu demolarea unor lăcașuri de cult emblematice, în anii \"80. Biserica amintește și în prezent decizia neinspirată a lui Ceaușescu de a interzice închinarea la sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie în Dealul Mitropoliei, în octombrie 1989. Peste aproximativ două luni, liderul comunist și soția au fost executați, în urma Revoluției din 1989.
„În toamna anului 1989, cu prilejul hramului Sfântului Dimitrie cel Nou, în 27 octombire, autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie motivând că în aceeași zi, în clădirea de alături, unde era sediul Marii Adunări Naționale, ar avea loc o ședință importantă. Astfel, patriarhul Teoctist a fost obligat să transfere racla de pe Dealul Mitropoliei, de la Catedrală, dar nu a dus-o prea departe, ci la Biserica Sf. Nicolae-Vlădica din apropiere”, a afirmat PF Daniel, potrivit Basilica.
„Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut”, a continuat el.
Patriarhul Daniel a subliniat că „Dumnezeu nu se lasă batjocorit”.
Context:
În octombrie 1989 începuseră evenimentele e au dus la prăbușirea regimurilor comuniste din Europa de Est. Nicolae Ceaușescu era speriat și suspecta că i se pregătește ceva. Din acest motiv, au fost mult înăsprite măsurile de siguranță și supraveghere, iar un eveniment religios la care urma să se adune multă lume era considerat periculos.