Sărbătoare 30 noiembrie - Cruce cu roșu în calendarul ortodox - Urmează o noapte magică, patronată de forțe malefice
Sărbătoare uriașă în România în data de 30 noiembrie.
Credincioșii îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Apostol Andrei, considerat ocrotitorul țării noastre. Potrivit credințelor populare, noaptea dinspre 29 spre 30 noiembrie este una magică, patronată de forțe malefice.
Din bătrâni se spune că duhurile morților își fac simțită prezența și vin să se răzbune pe cei vii. Astfel, până în zilele noastre s-au păstrat multe tradiții și superstiții care diferă, însă, de la o zonă la alta.
De Sântandrei, strămoșii precreștini, se pregăteau cu descântece să alunge strigoii, moroii și lupii de prin gospodării. Aceștia credeau că spiritele rele aduc pagubă și suferință.
Astfel, ei ungeau pragurile caselor şi tocurile ferestrelor cu usturoi, nu măturau și nu aruncau gunoiul, ca să țină duhurile rele departe de vite și de recolte.
O parte din aceste obiceiuri s-au păstrat până în zilele noastre. Se crede că fecioarele își pot afla ursitul, iar agricultorii pot primi semne despre cum vor fi recoltele din anul viitor.
Astfel, fetele nemăritate își pun busuioc sub pernă ca să li se arate în vis sortitul.
Una din cele mai cunoscute tradiții de Sfântul Andrei este legată de grâul pus la încolțit. Fiind considerat un simbol al belșugului, grâul care încolțește frumos anunță bunăstare.
Tradiţia mai spune că toate obiectele tăioase trebuie legate cu sfoară şi puse bine, să nu poată fi găsite în ziua sărbătorii.
Oamenii nu lucrează, nu dau de pomană și nu împrumută lucruri. Mai mult, ei nu pornesc la drum, pentru că vor atrage relelea asupra lor.
Femeile trebuie să termine treaba până la miezul nopții. Credința populară spune că ele nu au voie să se se pieptene în Ziua Sfântului Andrei, căci pieptenul simbolizează ghearele sălbăticiunilor care aduc moartea.