Misterul zilei de naștere a lui Mihai Eminescu. Când a venit pe lume, de fapt, marele poet?
Deși marcăm nașterea lui Mihai Eminescu în ziua de 15 ianuarie, devenită și zi a Culturii Naționale, datele din arhive, precum și relatări ale unor apropiați indică faptul că marele poet nu s-ar fi născut în această zi. De altfel, chiar și el știa acest lucru.
Apariția unor diferențe, uneori de ordinul lunilor, între data reală a nașterii și cea consemnată în actele de stare civilă nu era ceva neobișnuit la jumătatea secolului al XIX-lea. Acest lucru se întâmpla fie din cauza distanțelor mari, în comparație cu posibilitățile de transport, fie din motive de vreme severă, fie din neștiința părinților.
Astfel, potrivit mihaieminescu.blogspot.com, Mihai Eminescu știa că s-a născut în 20 decembrie 1849 - astfel s-a trecut în registrul Junimii, la înscriere:
Într-un registru (păstrat de d. Iacob Negruzzi), în care membrii societății literare „Junimea“ și-au însemnat data și locul nașterii lor, stă scris pe pagina a doua de propria mână a lui Eminescu în dreptul numelui său: „20 decembrie 1849, Botoșani“, și deasupra este chiar intercalat sfântul „Ignat“, pe care biserica ortodoxă îl serbează în adevăr la 20 decembrie. (Titu Maiorescu, „Eminescu și poeziile lui”)
Și astfel își socotea și vârsta - într-o însemnare din 1883 socotea că are 34 de ani.
La fel socotea și fratele său Matei, care chiar a invocat o însemnare a tatălui lor, într-o psaltire unde însemnase nașterile copiilor:
„Astăzi, 20 decembrie, anul 1849, la 4 ceasuri și cincisprezece minute evropenești, s-au născut fiul nostru Mihai.“
(sursa: G. Călinescu, Viața lui Mihai Eminescu)
Din păcate, Matei Eminovici nu s-a îngrijit să păstreze hârtia, așa că dovada directă nu mai există. Așa se face că poseritate a acceptat consemnarea din registrul de botezuri al bisercii Uspenia din Botoșani:
„Născut la 15 ghenarie 1850, din părinții: Gheorghe Eminovici, proprietar, și soția sa Ralu, născută Vasile Iurașcu, care primi botezul în 21 ghenarie; s-a numit Mihail, având naș pe dumnealui stolnicul Vasile Iurașcu“.
(sursa - o scrisoare a descoperitorului documentului, N. D. Giurescu, reprodusă de Titu Maiorescu în articolul „Eminescu și poeziile lui”)