MENIU

Descoperire arheologică revoluționară: cel mai vechi alfabet din lume rescrie istoria scrisului

O descoperire fascinantă în nord-vestul Siriei ar putea schimba radical înțelegerea noastră despre originile scrisului.

Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins au identificat cel mai vechi alfabet cunoscut, gravat pe cilindri de lut găsiți într-un mormânt antic din situl arheologic Tell Umm-el Marra. Artefactele datează din anul 2400 î.Hr., ceea ce le plasează cu 500 de ani înaintea celor mai vechi texte alfabetice cunoscute până acum.

Originea neașteptată a scrisului alfabetic

Până recent, teoria predominantă atribuia invenția alfabetului vechilor egipteni, care l-ar fi creat după anul 1900 î.Hr. Însă cilindrii descoperiți în Siria sugerează că alfabetul ar fi apărut mult mai devreme și într-o regiune diferită. Profesorul Glenn Schwartz, coordonator al cercetărilor la Tell Umm-el Marra, explică faptul că aceste artefacte demonstrează o experimentare timpurie cu noi tehnologii de comunicare.

Cilindrii din lut, perforați și acoperiți cu simboluri gravate, ar fi putut servi drept etichete primitive pentru obiecte, cum ar fi vasele de transport. „Este posibil să fi indicat conținutul, originea sau proprietarul obiectelor respective,” a explicat profesorul Schwartz.

Contextul descoperirii

Situl Tell Umm-el Marra, situat la intersecția unor importante rute comerciale, a fost un centru urban semnificativ în Epoca Bronzului Timpuriu (3500–2000 î.Hr.). Într-unul dintre mormintele descoperite aici, arheologii au găsit nu doar cilindrii de lut, ci și bijuterii din aur și argint, vase ceramice intacte și alte artefacte remarcabile. Cilindrii, găsiți alături de aceste obiecte, au fost analizați folosind tehnologia de datare cu carbon-14, care a confirmat vechimea lor.

Scrisul alfabetic a avut un impact profund asupra civilizației umane, simplificând învățarea și democratizând accesul la comunicarea scrisă. Spre deosebire de sistemele complexe precum hieroglifele egiptene, care necesitau cunoașterea a mii de simboluri, alfabetul oferea o metodă mai simplă și mai accesibilă de scriere și citire.

Profesorul Schwartz subliniază că această descoperire schimbă perspectiva asupra modului în care scrisul alfabetic s-a dezvoltat. „Această tehnologie a apărut mai devreme decât am crezut și într-o zonă neașteptată,” a declarat el.

                       O nouă descoperire a arheologilor / Sursa foto - Presa străină

Noi întrebări despre originile alfabetului

Descoperirea din Siria contrazice teoria că alfabetul a fost creat de mineri semitici analfabeți care s-au inspirat din hieroglifele egiptene. Acum, istoricii și arheologii trebuie să regândească modul în care alfabetul a apărut și s-a răspândit. În colaborare cu experți din întreaga lume, profesorul Schwartz va continua să exploreze implicațiile acestei descoperiri.

Cercetătorii vor prezenta detalii despre această descoperire istorică la reuniunea anuală a American Society of Overseas Research, care are loc în Massachusetts. Această prezentare promite să deschidă noi capitole în înțelegerea istoriei scrisului și să aducă noi perspective asupra originilor alfabetului.