MENIU

Cum s-a sărbătorit Ziua Maghiarilor de Pretutindeni în România

<p>De la manifestări nu a lipsit steagul secuiesc.</p>

Sute de maghiari din Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Sfântu Gheorghe sau Oradea au ieşit astăzi pe străzile oraşelor în care locuiesc. Aceştia au marcat Ziua Maghiarilor de Pretutindeni prin marşuri, cântece tradiţionale şi depuneri de coroane. Din fericire, nu au mai existat incidente ca în alţi ani. Doar la Sfântu Gheorghe, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a fost huiduit de unii participanţi. 

Kelemen Hunor a fost huiduit şi numit "trădător" de cei 3.000 de oameni adunaţi la Sfântu Gheorghe. Reacţia vine la o săptămână după ce liderul UDMR a refuzat să intervină pe lângă preşedintele Iohannis pentru a-i cere acestuia permisiunea organizării unui marş al secuilor.

La 167 de ani de la revoluţia din 1848 care avea să aducă independenţa Ungariei faţă de Imperiul Habsburgic maghiarii din România au ieşit în stradă. La Cluj-Napoca 500 de oameni au mărşăluit spre Biserica Sfântul Mihail, acolo unde a avut loc o ceremonie religioasă şi au fost depuse coroane de flori.

Şi primarul Clujului a luat cuvântul în faţa maghiarilor.

La Cluj-Napoca a fost organizat şi un marş al organizaţiei Noua Dreaptă.

300 de persoane au participat la evenimentul organizat de Partidul Popular Maghiar din Transilvania în Oradea. Laszlo Tokes a luat cuvântul şi a spus că minoritatea maghiară nu se poate considera liberă dacă nu are învăţământ superior de stat în limba maghiară.

"Noi ducem o luptă paşnică, fără sânge, aici în România. Aici mă refer la comunitatea maghiară. Noi vrem să dobândim drepturile noastre, libertatea noastră. Nu am reuşit să dobândim dreptul deplin la sărbătorire", a spus LASZLO TOKES.

Tokes a făcut referire şi la dosarul mineriadei, redeschis în această săptămână.

"Au aţâţat diferitele categorii sociale, respectiv comuităţi etnice, şi din cauza aceasta s-a rupt unitatea aceea care ne-a caracterizat în 1989", a spus el.

De la manifestări nu a lipsit steagul secuiesc.