MENIU

Ziua posibilei INVAZII | Rusia vrea ca NATO să promită public că nu va primi Ucraina în rândurile sale! CRIZĂ profundă în relaţiile Est-Vest

Foto/Profimedia

Rusia vrea ca NATO să promită public că nu va primi Ucraina în rândurile sale, a declarat miercuri diplomatul rus Konstantin Gavrilov, citat de agenţia rusă de presă RIA.

Konstantin Gavrilov, şeful delegaţiei ruse la negocierile de la Viena privind securitatea militară şi controlul armelor, a mai anunţat că Rusia nu va lua parte la reuniunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare (OSCE) pentru a discuta despre exerciţiile militare ale Moscovei în Belarus.

Potrivit diplomatului rus, întâlnirea a fost cerută de statele baltice şi a fost programată pentru ora 14:00 GMT la Viena.

În acelaşi timp, reprezentantul Rusiei la UE, Vladimir Cijov, a declarat miercuri că Rusia nu se aşteaptă la o escaladare a crizei privind Ucraina în următoarele săptămâni, potrivit agenţiei ruse de presă Interfax.

Marile puteri sunt angajate într-una din cele mai profunde crize în relaţiile Est-Vest din ultimele decenii, disputele fiind în jurul influenţei de după Războiul Rece şi alimentărilor cu energie, în contextul în care Rusia vrea să oprească Ucraina să adere la NATO.

Rusia şi-a comasat forţele militare în apropierea Ucrainei, alimentând temerile privind o invazie. Moscova neagă că ar plănui un atac.

Kievul a transmis că va crede abia atunci când va vedea retragerea tuturor trupelor comasate la granița comună.

„Nu am văzut până acum niciun semn de dezescaladare. (...) Nu am văzut niciun semn de reducere a prezenței militare la granița cu Ucraina (...). Le cerem să retragă trupele”, a declarat secretarul general al NATO, într-o conferință de presă la Bruxelles.

Șeful NATO a mai afirmat că au mai existat situații în care trupele rusești au fost mutate dintr-o parte în alta, însă echipamentele militare au fost lăsate pe poziții astfel încât o regrupare a forțelor armate să poată avea loc rapid.

„Rusia a comasat trupe de luptă în jurul Ucrainei într-o mișcare fără precedent de la Războiul Rece. Totul este acum pe poziții pentru un nou atac. Dar Rusia încă are timp să facă pasul înapoi, să înceteze pregătirile pentru război și să înceapă să lucreze la o soluție pașnică”, a mai declarat Stoltenberg citat de Reuters.

El a reafirmat că actuala situație este cea mai gravă criză de securitate cu care se confruntă Europa de decenii.

Mai multe articole despre:
invazie rusia ucraina razboi nato