MENIU

ZIUA PĂMÂNTULUI 2014. Apple pregătește o surpriză de ZIUA PĂMÂNTULUI

Ziua Pământului va fi celebrată în 22 aprilie

ZIUA PĂMÂNTULUI 2014. Desi timp de 8 ani de zile compania Apple a evitat sa celebreze ZIUA PĂMÂNTULUI, iata ca incepand din anul 2014 magazinele Apple din lumea intreaga vor fi pregatite pentru acest eveniment. Compania Apple va acoperi toate logo-urile magazinelor sale cu culoarea verde, angajatii sai urmand a purta imbracaminte speciala in aceasta zi.  

ZIUA PĂMÂNTULUI 2014. Mai mult decat atat, in campusul Apple din Cupertino va fi organizat un eveniment intern la care va participa un numar mare dintre angajatii companiei, deci probabil vorbim despre unul sau mai multe concerte.

Dupa preluarea conducerii Apple, Tim Cooka incercat sa protejeze mediul inconjurator prin utilizarea de energie regenerabila in centrele de date proprii, iar aceasta initiativa denota devotamentul americanilor pentru protejarea planetei si sustinerea celor care fac eforturi sustinute in acelasi sens, scrie idevice.ro.

 

ZIUA PĂMÂNTULUI a fost proclamată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi interesul clasei politice faţă de mediu, un subiect ignorat. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 de milioane de cetăţeni americani, în marea lor majoritate tineri şi foarte tineri.

După două decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de persoane din 141 de ţări au transformat ZIUA PĂMÂNTULUI într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorinţa de a milita pentru un viitor mai bun al planetei.

ZIUA PĂMÂNTULUI  a avut un rol important în popularizarea problemelor de mediu. De altfel, a fost înfiinţată şi o organizaţie - Earth Day Organization, care are în prezent filiale în peste 170 de ţări.

În prezent, peste 500 de milioane de oameni din toată lumea sărbătoresc Ziua Pământului 2014, pe 22 aprilie, numeroase comunităţi organizând chiar o săptămână întreagă de manifestări dedicate mediului înconjurător.

Google îşi modifică frecvent logoul pentru a marca diferite evenimente speciale sau pentru a omagia personalităţi ale culturii universale.

Ziua Pământului este menită să atragă atenţia oamenilor asupra importanţei mediului înconjurător. 22 aprilie a devenit Ziua Pământului (Earth Day) în 1970, la iniţiativa senatorului american Gaylord Nelson.

Ideea senatorului Nelson s-a bucurat de susţinere din partea unui grup de studenţi, lideri de organizaţii şi oameni de afaceri din Philadelphia, dar şi din alte regiuni, astfel că în 1970, între 16 şi 22 aprilie, au fost organizate tot felul de activităţi pentru a educa publicul cu privire la importanţa protejării mediului înconjurător. 

20 de ani mai târziu, în 1990, nu mai puţin de 200 de milioane de oameni din 141 de ţări s-au mobilizat pentru a sărbători Ziua Pământului. Evenimentele din acel an au dat un imbold puternic activităţilor de reciclare şi au pavat calea pentru summitul dedicat mediului înconjurător al Naţiunilor Unite, din 1992. Una dintre cele mai ample mobilizări de Ziua Pământului a avut loc în 2007, adunând circa un miliard de oameni.

 

ZIUA PĂMÂNTULUI: 4 clipuri uimitoare cu planeta noastră

 

ZIUA PĂMÂNTULUI: Când a apărut

A apărut în SUA într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care folosirea armelor de foc pentru oprimarea revoltei unor studenţi care militau împotriva războiului din Cambodgia, "Masacrul din 4 mai", apariţia fibrelor optice, succesul melodiei "Bridge over Troubled Water", ultimul album al formaţiei Beatles, moartea lui Jimmy Hendrix, un accident în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea oraşului Aiken - nerecunoscut timp de 18 ani, poluarea foarte mare cu gaze şi fum, considerată "semn al prosperităţii". În aceste condiţii, societatea a început să vorbească din ce în ce mai des despre mediul înconjurător. 


ZIUA PĂMÂNTULUI: Cine a inventat-o

A fost proclamată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi interesul clasei politice faţă de mediu, un subiect ignorat.

A fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetăţeni americani, în marea lor majoritate tineri şi foarte tineri. După două decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de ţări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorinţa de a milita pentru un viitor mai bun al planetei.



ZIUA PĂMÂNTULUI: Care este rolul ei

A avut un rol important în popularizarea problemelor de mediu. De altfel, a fost înfiinţată şi o organizaţie - Earth Day Organization, care are în prezent filiale în peste 170 de ţări.


 

 

ZIUA PĂMÂNTULUI 2014, motive să nu uităm de planetă

1: Migraţia fluturilor Monarh 

Fluturii Monarh oferă unele dintre cele mai frumoase privelişti din lumea animalelor. Individual au un colorit portocaliu şi negru, însă când migrează în masă, aetul se umple de culoare. Insectele străbat, în zbor, o distanţă lungă şi acoperă o bună parte din America de Nord. Migraţia este impresionantă şi datorită fragilităţii insectelor.  Nu toţi fluturii Monarh reuşesc să ajungă la destinaţie, doar una din cinci gene­raţii rezistând acestui proces de migrare către zonele cu tempera­turi calde.

2: Gheizerele 

Gheizerele sunt o demonstraţie spectaculoasă a puterii naturii. Gheizerele sunt izvoare naturale care degajă în mod intermitent o coloană de aburi şi apă fierbinte pe care o aruncă cu putere în aer datorită aburului care se acumulează în camerele subterane. Deşi se întâlnesc în multe părţi ale lumii în Parcul Naţional Yellowstone, Wyoming, SUA se găseşte unul cel mai înalt gheizer de pe pământ, Steamboat care aruncă apa până la 90 de metri în aer. Ca orice fenomen natural, gheizerele sunt imprevizibile şi pot fi foarte periculoase în cazul în care o persoană se apropie prea mult.

 

3: Noctiluca Scintillans (vezi video)

Chiar dacă un mănunchi de alge nu pare cine ştie ce, lucrurile sunt diferite când vorbim despre Noctiluca scintillans care este una dintre minunile mărilor. Când sunt deranjate aceste organisme încep să lumineze în culoare albastră. Ceea ce poate crea o experienţă ciudată înotătorilor.

 

4: Vârtejurile de foc

Tornadele sunt evenimente înfricoşătoare iar dacă adăugăm şi focul vor deveni şi spectaculoase. Vârtejurile de foc apar atunci când are loc combinaţia potrivită a condiţiilor climatice. Sunt deosebit de periculoase se învârt şi în afara zonei de incendiu, unde cauzează devastări şi moarte pe o rază ce nici nu este lovită de căldură sau flăcări.

5: Stâlpi de lumină 

Fenomenul are loc atunci când vreme este foarte rece, iar cristalele de gheaţă sunt suspendate în atmosferă.

Stâlpii de lumină sunt vizibili atunci când lumina reflectă cristalele de gheaţă, fie de la soare, fie de la lună sau pot fi create artificial de om. Noi nu vedem cristalele de gheaţă ci doar lumina reflectată de acestea care ne lasă senzaţia de stâlpii de lumină.

Mai multe articole despre:
Apple google ziua pământului ziua pamantului 2014