Kovesi a fost votată de Consiliul UE pentru șefia Parchetului European
Laura Codruta Kovesi a fost votată în Consiliul UE pentru funcția de șefă a Parchetului European, în ciuda opoziției guvernului României.
Laura Codruța Kovesi a fost votată de Consiliul UE pentru funcția de procuror-șef european. Kovesi este prima persoană care va ocupa această funcție, nou înființată.
”Candidata noastră a obținut 17 voturi din 22 de voturi exprimate. Este o victorie categorică”, a scris pe Facebook europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan. ”Este o victorie imensă pentru România, la care a contribuit decisiv Președintele Klaus Iohannis, alături de liderii și europarlamentarii PNL care au făcut un lobby intens pentru Laura Codruța Kovesi”, a precizat PNL într-un comunicat.
Parlamentul European – cealaltă instituție implicată în numire, o susține pe Kovesi. Urmează și un vot în Consiliul European, dar acesta este o formalitate, numirea lui Kovesi în funcție este deja o certitudine. Asta înseamnă că fosta șefă a DNA va fi instalată în funcție.
Ambasadoarea României la UE a votat pentru Kovesi, la cererea lui Iohannis, în ciuda lui Dăncilă
Asta în ciuda opoziției guvernului de la București. Reamintim că premierul Viorica Dăncilă i-a cerut ambasadorului României la UE, Luminiţa Odobescu, să voteze împotriva desemnării Laurei Codruţa Kovesi.
UPDATE ora 11:42 - Ședința Consiliului Uniunii Europene în care se discută desemnarea procurorului șef european a început, anunță europarlamentul PNL Siegfried Muresan, pe pagina sa de Facebook.
Mai jos, imagini filmate în această dimineață
-----------------------------
Știrea inițială
Zi decisivă pentru Laura Codruța Kovesi. Fosta șefă a DNA-ului de la București are șanse foarte mari să ajungă șefa Parchetului UE. În ciuda unor informații pe surse vehiculate de Ponta sau Cioloș, premierul Viorica Dăncilă a infirmat supoziția că Guvernul României ar susține candidatura lui Kovesi.
Joi 19 septembrie, Consiliul Uniunii Europene discută din nou subiectul candidatului susținut la șefia Parchetului european, după negocierea avută marți cu delegația Parlamentului UE.
Ambasadorii statelor membre UE, reuniți în formatul COREPER, vor discuta joi dimineață la Bruxelles candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului European și e posibil să existe un vot final.
"Vă spun că lucrurile merg foarte bine pentru candidata noastră, Laura-Codruța Kovesi...Se poate să avem o decizie. Dacă va exista o decizie joi, cu siguranță va fi favorabilă candidatei noastre", a anunțat europarlamentarul Siegfried Mureșan după negocierea de marți.
Viorica Dăncilă a dezmințit miercuri seara informaţiile lansate de Victor Ponta şi Dacian Cioloş, legate de o posibilă susţinere pentru Laura Codruţa Kovesi la Parchetul European, în schimbul susţinerii pentru Rovana Plumb.
"Nu susţinem un mandat pentru Laura Codruţa Kovesi, pentru că mi se pare o abordare firească: când există acuze, suspiciuni asupra unui om, indiferent de postul pentru care candidează, trebuie să lămurească aceste suspicuni şi pe urmă să candideze", a declarat premierul.
"Am văzut că o anumită persoană a venit în spaţiul public cu această informaţie care nu-i face cinste. Este o persoană care a numit-o pe Laura Codruţa Kovesi. Eu nu fac astfel de negocieri, de trocuri, Singurele mele negocieri sunt în favoarea României", a mai precizat Dăncilă.
Premierul României a precizat clar că reprezentantul României în Consiliul UE, Luminița Odobescu, va vota joi împotriva lui Kovesi
Europarlamentarul PNL - Siegfried Mureșan susține că negocierile dintre Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene s-au derulat armonios, iar Laura Codruța Kovesi are șanse foarte mari să devină șef al Parchetului European.
Siegfried Mureșan a scris pe pagina sa de Facebook faptul că, joi, Consiliul Uniunii Europene va discuta din nou subiectul și se poate să avem o decizie.
”Astăzi a avut loc o rundă foarte importantă de negocieri între reprezentanții Parlamentului European și ai Consiliului Uniunii Europene pe tema desemnării procurorului-șef european. Vă spun că lucrurile merg foarte bine pentru candidata noastră, Laura-Codruța Kövesi.
Care este următorul pas:
Joi, Consiliul Uniunii Europene va discuta din nou subiectul și se poate să avem o decizie. Dacă va exista o decizie joi, cu siguranță va fi favorabilă candidatei noastre.
După alegerile europarlamentare, a existat în Consiliu o dinamică favorabilă candidatei noastre, după cum am anticipat încă din luna aprilie”, a anunțat Mureșan.
Au fost reluate negocierile între Parlament și Consiliu
Prima rundă de negocieri din noul format al Parlamentului european a avut loc marți dimineață, iar mandatul aleșilor europeni a fost numirea lui Kovesi la șefia noului parchet europen.
Echipa de negociere: Monika Hohlmeier, președinta Comisiei de control bugetar (CONT) - PPE, Germania; Juan Fernando Lopez Aguilar, președintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) - S&D, Spania; Maite Pagazaurtundua, vicepreședinta Comisiei LIBE - Renew, Spania.
Negociatorii Consiliului Uniunii Europene, reprezentat de preşedinţia semestrială finlandeză, şi cei ai noului Parlament European format după alegerile din 23-26 mai vor avea marţi o primă rundă de discuţii cu privire la desemnarea şefului Biroului Procurorului Public European (EPPO), poziţie pentru care se află în cursă şi Laura Codruţa Kovesi.
Preşedinţia finlandeză a Consiliului UE ia în calcul includerea acestui subiect pe agenda reuniunii de joi a COREPER (Comitetul reprezentanţilor permanenţi ai ţărilor membre ale UE).
Odiseea numirii procurorului-șef al UE
La 12 septembrie, Parlamentul European, care după alegerile europene din luna mai şi-a reconfirmat sprijinul pentru candidata Laura Codruţa Kovesi, şi-a desemnat noua echipă de negociatori pentru funcţia de procuror-şef european.
Noua echipă este formată din preşedinta Comisiei de control bugetar (CONT) a PE, Monika Hohlmeier, eurodeputată germană din grupul Partidului Popular European (PPE) din PE, Juan Fernando Lopez Aguilar, preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), membru al grupului S&D din Spania, şi Maite Pagazaurtundua, vicepreşedintă a comisiei LIBE şi membră a grupului Renew Europe, tot din Spania, a anunţat joi pe contul său de Facebook eurodeputatul român Siegfried Mureşan.
Procedura de desemnare a noului procuror-şef european nu s-a finalizat până la încheierea mandatului fostului Parlament European, motiv pentru care a fost necesară desemnarea unei noi echipe de negociere. În cursă se mai aflau la momentul respectiv românca Laura Codruţa Kovesi, candidata preferată de Parlamentul European, şi francezul Jean-Francois Bohnert, favoritul Consiliului UE în urma unui vot în COREPER desfăşurat în luna februarie.
La finalul lunii iulie, Bohnert a fost propus de preşedintele francez Emmanuel Macron la şefia Parchetului Naţional Financiar din ţara sa şi urma să se retragă din cursa pentru funcţia de procuror-şef european, dar nu a făcut un anunţ oficial în acest sens.
Până în prezent, 22 de state membre ale UE s-au alăturat iniţiativei EPPO. Exceptând Regatul Unit, care va părăsi Uniunea Europeană, cele cinci ţări care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.
EPPO va avea sediul central în Luxemburg şi va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant. EPPO va veni în completarea activităţii OLAF (Biroul european de luptă antifraudă) şi a Eurojust (agenţie a Uniunii Europene ce se ocupă de cooperarea judiciară în materie penală între agenţiile statelor membre), care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmări penal cazuri individuale.