MENIU

UPDATE PSD a renunțat defintiv la moțiune. EȘEC total, după ce social-democrații n-au reușit să adune cvorum

Zi decisivă în Parlament! / Foto: Inquam Photos, George Calin

UPDATE PSD a renunțat definitiv la moțiunea de cenzură, după ce luni, în plen, social-democrații n-au putut aduna cvorumul necesar dezbaterii și votării. Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a declarat că nu este oportun să se mai dea un vot în noua sesiunea ordinară care începe marți. „Sesiunea extraordinara se incheie azi. Sesiunea ordinara va incepe maine. Nu gasesc oportun ca aceasta sesiunea depusa intr-o sesiune extraordinara sa fie dezbatuta intr-o alta sesiune”, a declarat Alfred Simonis. „A discuta despre o noua motiune este mult prea devreme”, a mai spus el. Moțiunea de cenzură se amână. Ședința Parlamentului a fost suspendată din lipsă de cvorum. Doar 226 de aleși au fost prezenți în sală. Cel puțin cinci parlamentari au lipsit de la grupurile PSD. 

,,Sesiunea extraordinară se încheie azi (luni - N.R.). Sesiunea ordinara va începe mâine (marți - N.R.). Nu găsesc oportun ca această sesiunea depusă într-o sesiune extraordinară să fie dezbătută într-o altă sesiune”, a afirmat Simonis. „A discuta despre o noua moțiune este mult prea devreme”, a adugat el.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Moțiunea de cenzură nu a putut fi dezbătută și votată luni, din lipsă de cvorum. Doar 226 de aleși au fost prezenți în sală. Cel puțin cinci parlamentari au lipsit de la grupurile PSD. 

UPDATE: Doar 170 de parlamentari s-au aflat în sala de plen, astfel că s-a luat decizia ca dezbaterile să fie amânate până la ora 15.30. Pentru a fi cvorum, e nevoie de o prezență de minim 233 de parlamentari.

Între timp, președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat că parlamentarii formațiunii se vor prezenta la votul privind moțiunea de cenzură, dar nu vor vota. Imediat după acest anunț, președintele PSD Marcel Ciolacu a purtat negocieri cu Hunor, în speranța că îl va determina să voteze moțiunea.

UPDATE 2: S-au reluat dezbaterile în Parlament. Numărătoarea parlamentarilor a arătat că doi senatori și trei deputați de la PSD lipsesc.

În sală au fost doar 226 de parlamentari, lipsind încusiv doi senatori şi trei deputaţi ai social democraţilor. Nu au fost în sală din partea PSD senatoarele Paţurcă Roxana Natalia şi Carmen Dan, dar nici deputaţii Cătălin Rădulescu, Adrian Tudor şi Dan CIocan. 

”Nu s-a făcut cvorumul, nu s-a votat moțiunea de cenzură. Vom lua o decizie politică și vă vom anunța. În două zile vom avea birou politic la partid. Vom programa un nou vot”, a declarat Marcel Ciolacu, la finalul ședinței.

Parlamentul s-a reunit, astăzi, de la ora 14:00, în ultima zi a sesiunii extraordinare, în şedinţă comună, pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi intitulată "Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor".

Înainte cu puțin timp de începutul votului, Florian Bodog a declarat, la Realitatea PLUS, că sunt doi parlamentari de la PSD contacți ai unor persoane covid, care nu vor lua parte la ședință astăzi.

Unul dintre cei care nu pot participa la ședință este Cătățin Rădulescu, fiind internat în spital cu bronșită acută. Fostul ministru de Interne și senator PSD, Carmen Dan, este și ea unul dintre parlamentarii care vor absenta de la votul privind moțiunea de cenzură. Ea este izolată la domiciliu, fiind contact al unei persoane infectate cu noul coronavirus, și încearcă să obțină o derogare de la DSP pentru a putea lua parte la ședință. Deputatul Adrian Todor este izolat și el la domiciliu.

 

 


PSD a depus pe 17 august moţiunea de cenzură şi a fost citită în plenul comun de senatorul PSD Lucian Romaşcanu pe 20 august.

În moţiunea de cenzură, semnată de 205 senatori şi deputaţi, social-democraţii susţin că reprezentanţii Guvernului au încălcat toate regulile impuse cetăţenilor în urma pandemiei cu noul coronavirus.

Un capitol al moţiunii de cenzură se referă la "chermezele PNL în vreme de pandemie", semnatarii afirmând că "reprezentanţii Guvernului şi-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia".

Documentul are, totodată, un capitol privind "restricţiile contradictorii impuse cetăţenilor români". Potrivit social-democraţilor, "o altă cauză majoră a pierderii controlului asupra pandemiei de către Guvernul Orban 2 a fost seria nesfârşită de decizii şi măsuri contradictorii".

PSD se referă şi la "devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei", aducând în atenţie raportul recent al Curţii de Conturi privind cheltuielile publice în timpul stării de urgenţă.

Nu în ultimul rând, social-democraţii susţin că "nivelul de trai al populaţiei s-a prăbuşit", iar "oamenii au pierdut tot ce câştigaseră în guvernarea PSD". Conform semnatarilor moţiunii, "Guvernarea PNL a readus austeritatea, sărăcia şi cercul vicios al salariilor mici".

* Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că sunt "suficiente" voturi ca moţiunea de cenzură depusă de partid să treacă, chiar "şi fără UDMR". "În acest moment, sunt suficiente voturi ca moţiunea de cenzură să treacă", a spus Ciolacu la sediul PSD. Întrebat dacă aceste voturi le includ şi pe cele ale UDMR, el a răspuns: "Avem discuţii în continuare".

* Potrivit premierului Ludovic Orban, preşedintele PNL, moţiunea de cenzură este "un act de iresponsabilitate", în condiţiile în care actualul guvern se confruntă, în ultimele luni, "cu provocări fără precedent". El a adăugat că, personal, i-ar spune "poţiune de cianură".

Solicitat, joi, să dezvăluie numele parlamentarilor de la alte formaţiuni cu care a negociat, liderul PNL a replicat: "Negocierile nu sunt publice, ar fi culmea să vă dau acum lista cu parlamentarii cu care am negociat, ca să ştie PSD cu cine am negociat. (...) Voi comunica o previziune înainte de vot, aşa cum am făcut şi la celelalte evenimente importante, moţiuni".

* Liderul USR, Dan Barna, consideră de asemenea că moţiunea de cenzură a PSD este "un exerciţiu stupefiant de iresponsabilitate".

"Avem o criză sanitară, avem o criză economică şi domnul Ciolacu insistă să avem şi o criză politică. Cum rezolvă căderea Guvernului numărul de paturi ATI? Cum face o moţiune de cenzură deficitul să scadă? Cum crede PSD că are căderea morală să decidă cine trebuie să guverneze România, după ce au lăsat în urmă dezastrul pe care îl ştim cu toţii?", a scris Barna pe Facebook. El l-a îndemnat pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, să lase alegerile să decidă cine va guverna România.

* UDMR va stabili în ziua votului dacă va susţine sau nu moţiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului, a declarat, pe 25 august, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor. El a precizat că nu a negociat cu PSD susţinerea moţiunii şi nu a avut discuţii nici cu PNL, adăugând, însă, că UDMR are "1.000 de motive" să dea jos Guvernul.

* Preşedintele PMP, Eugen Tomac, susţine că această iniţiativă este "o mişcare sinucigaşă pe care o propune PSD" în actualul context sanitar, economic şi social.

"Nu văd rostul acestei moţiuni de cenzură (...). În momentul de faţă, considerăm o mişcare sinucigaşă pe care o propune PSD, pe care nu o putem susţine şi din principii politice, dar nici nu-i vedem utilitatea într-un asemenea moment, în care trebuie să ne preocupăm cum îi susţinem pe cetăţeni, ce măsuri putem propune pentru a salva locurile de muncă, cum putem susţine mediul de afaceri, cum putem atrage fondurile europene. (...) Mesajul meu politic este cât se poate de clar: nu o să vedeţi PMP lângă PSD", a afirmat Tomac.

* Preşedintele ALDE, senatorul Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că moţiunea de cenzură, ce urmează să fie votată luni, va trece. "Astăzi (vineri - n.r.), pe un ţintar făcut cu parlamentarii din toate partidele, excluzând PNL, USR, PMP, moţiunea va trece", a afirmat Tăriceanu.

* Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat că luni va vota "cu siguranţă" pentru demiterea guvernului Orban.

"Sper ca, de marţi, să ne cheme domnul Iohannis la consultări şi să ne anunţe că, în sfârşit, i-a trecut cu Orban şi cu neapărat să fie guvernul lui, să ne anunţe marţi că o să facă un guvern al României, care, de fapt, să se ocupe de ceea ce vor oamenii. Oamenii, în acest moment, au trei probleme: cu sănătatea, că de 6 luni aşa bine tratăm pandemia, încât e cel mai rău acum, (...), începutul şcolilor şi (....) al treilea lucru, cât mai ţin firmele româneşti. (...). Reproşul meu principal pentru Orban şi echipa de la guvernare: tot ce decid, decid cu, în primul rând, aşa, zănatec, nu prea are niciun fel de logică - ai închis toate restaurantele când aveam 100 de cazuri, acum avem 1.500 de cazuri şi le deschizi pe toate. Nu are logică. De ce le-ai închis atunci? Că le deschizi acum? Foarte bine, slavă Domnului, că...", a spus Victor Ponta.

Pentru a trece moţiunea de cenzură este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari.

Mai multe articole despre: