MENIU

Zelenski, ofertă curajoasă pentru Putin - Ce compromisuri ar face Ucraina în fața Rusiei pentru un acord de pace

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei Foto: Profi Media

Președintele Volodimir Zelenski anunță ce compromisuri ar putea face Ucraina pentu un acord de pace cu Rusia. 

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat vineri că ar accepta un acord de pace prin care trupele ruse revin pe pozițiile deținute cu o zi înainte de începerea invaziei în 24 februarie 2022.

Întrebat despre minima concesie pe care ar putea să o facă Rusia în schimbul păcii, Zelenski a răspuns, pentru BBC: „O reîntoarcere a forțelor ruse acolo unde se aflau pe 23 februarie”.

„Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să existe un dialog diplomatic. Din partea noastră, nu toate <<podurile>> diplomatice au fost arse”, a adăugat Zelenski.

Președintele ucrainean nu a indicat exact Crimeea, anexată ilegal de Rusia în martie 2014, însă răspunsul dat arată că ar recunoaște controlul rușilor asupra peninsulei ca parte într-un acord de pace, mențționează BBC.

În același timp nu este clar ce ar însemna „revenirea la pozițiile de dinaintea invaziei” pentru zonele Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, care au fost parțial sub controlul separatiștilor proruși din 2014, după anexarea Crimeei.

Declarația lui Zelenski vine cu doar câteva zilei înaintea celebrei aniversări de pe 9 mai, marcată fastuos de ruși, anual, prin parade militare, la Moscova și în Donbas. Parade care nu vor mai avea loc și în acest an în Ucraina, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului. Potrivit oficialilor militari ucraineni, rușii ar dori să facă o paradă a deținuților de război în Mariupol, cel mai afectat oraș de invazie, fiind aproape ras de pe fața pământului. Mariupol, însă, nu este complet „eliberat”, în Azovstal fiind ascunși încă civili și luptători, care apără „ultima redută” orașului-port. Mariupol a fost supus unei blocade ca în timpul celui de-al doilea război mondial, ca celebrul Leningrad - Sankt Petersburg astăzi, orașul natal al lui Vladimir Putin, asediat de trupele Germaniei naziste timp de aproape 3 ani. Mariupol a fost supus asediului la o săptămână de la începerea invaziei, 90% din infrastructură fiind la pământ, în timp ce cifrele morții vehiculate sunt teribile: aproape 20.000 de civili uciși. Tot aici, ca și în alte localități din Ucraina, au fost găsite cadavre pe străzi, numeroase gropi comune, în urma retragerii trupelor ruse.