Zeci de tone de pește, impropriu consumului uman, adus pentru comercializare în România. În ce județe a fost găsită marfa
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a trimis în judecată 20 de inculpați acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, comercializarea de produse alterate și deținerea, transportul sau comercializarea de pește fără documente legale, relatează realitateadegiurgiu.net.
Procurorii acuză că, “în perioada anilor 2018 – 2019, inculpații au constituit un grup infracțional organizat, transfrontalier, cu scopul desfășurării unor activități ilegale din domeniul pescuitului, achiziției, transportului și comercializării peștelui impropriu consumului uman.
Gruparea, formată din cetățeni români, francezi, italieni și maghiari, a creat un adevărat mecanism infracțional pentru procurarea ilegală a peștelui, din afara țării, pentru transportul acestuia și, ulterior, pentru comercializarea lui în România”.
Potrivit anchetatorilor, gruparea funcționa pe mai multe paliere, constituită în grupuri distincte, în funcție de obiectul de activitate (pescuit ilegal/ achiziție/ transport/comercializare pește etc.).
Peștele era obținut din ape în care pescuitul era interzis și adus în țară cu documente false
“Produsele piscicole erau obținute din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei și Franței, unde pescuitul era interzis, peștele din acele zone fiind impropriu consumului uman. Ulterior, cantitatea de pește rezultată în urma activităților de pescuit ilegal era depozitată și transportată, fără documente legale și fără autorizații sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, așa cum impune legislația europeană și română în domeniu. Aducerea în România a peștelui s-a realizat prin folosirea unor documente falsificate, membrii grupării efectuând achiziții intracomunitare, prin intermediul unor societăți românești cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înființate pentru a servi activității infracționale”, au mai precizat reprezentanții PCA Constanța, anunțând că, în cursul urmăririi penale a fost confiscată cantitatea de peste 30 de tone de pește, impropriu consumului uman. “Investigațiile comune cu statele europene sursă s-au valorificat prin blocarea accesului pe piața românească a peste 30 de tone de pește, impropriu consumului uman, a cărui valoare s-ar fi ridicat la aproximativ 600.000 de lei. Cu sprijinul Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a fost distrusă întreaga cantitate de pește confiscată”, mai menționează Parchetul.
Marfa, găsită în București și 13 județe
În mai 2019, poliţiştii români, precum şi cei din Italia, Spania, Franţa şi Ungaria au efectuat peste 150 de percheziții domiciliare, în vederea documentării activităţii infracţionale a unui grup organizat, care se ocupa cu activităţi ilegale din domeniul pescuitului, achiziţiei, transportului şi comercializării peştelui impropriu consumului. În România, poliţiştii, alături de reprezentanţi ai Poliţiei Naţionale din Spania, au pus în aplicare 115 astfel de mandate de percheziţie domiciliară, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Constanţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov, Tulcea, Prahova, Braşov, Brăila, Buzău, Vâlcea, Giurgiu şi Maramureş, anunța la momentul respectiv Inspectoratul general al Poliției Române.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.
Sesizarea instanței de judecată cu rechizitoriu reprezintă o etapă procesuală prevăzută de Codul de procedură penală, situație care nu poate înfrânge în niciun mod principiul prezumției de nevinovăție.