MENIU

Zeci de țări, vizate de oferte false de vaccinuri anti-Covid. Alertă globală emisă de Interpol

Alertă Interpol

Interpol a lansat o alertă globală de securitate care vizează autoritățile sanitare. Mai multe grupuri de criminalitate organizată pretind că sunt producători de vaccinuri împotriva noului coronavirus sau autorităţi responsabile cu distribuirea acestora și trimit guvernelor oferte false.

Avertismentul vizează toate cele 194 de ţări membre ale Interpol.

Până în prezent, agenţia a înregistrat aproximativ 60 de cazuri în 40 de ţări. 

Infractorii cibernetici au contactat în special angajați din spitale și din ministerele Sănătății, oferind vaccinuri COVID-19 care au fost aprobate pentru distribuire în ţările lor. Aceștia au susținut că sunt reprezentanţi ai producătorilor de vaccinuri sau ai autorităţilor guvernamentale responsabile de eforturile de distribuire. În încercarea de a încheia tranzacţiile frauduloase, escrocii au vizat atât conturi de e-mail business, cât şi adrese personale, şi au încercat să contacteze victimele inclusiv telefonic pentru promovarea vaccinurilor false.
Infractorii cibernetici au mai avut ca strategii utilizarea site-urilor web false şi a conturilor de socializare ca platforme de demarare a campaniilor frauduloase.

Interpol a emis avertismentul în urma unor alerte primite de la producătorii vaccinurilor. 

”După cum putem vedea, în aria criminalităţii informatice, sectorul privat dispune, de regulă, de cele mai multe informaţii despre atacuri şi tendinţe, lucru care s-a întâmplat întocmai în cazul acestor tentative de înşelătorie cu vaccinuri. Chiar şi atunci când o tentativă de fraudă eşuează, este important ca aceasta să fie raportată poliţiei, astfel încât să poată fi identificate potenţiale legături şi, de asemenea, ca în cazul alertei pe care INTERPOL a emis-o, pentru a avertiza forţele de ordine cu privire la aceste ameninţări”, a declarat Jürgen Stock, secretarul general al agenției, potrivit adevarul.ro

Achiziționarea vaccinurilor se negociază fie la nivel guvernamental, fie în cazul UE, de către o echipă specială de negociere comună, astfel că tactica folosită de infractorii cibernetici ar trebui să ridice unele suspiciuni.