MENIU

Washington Post: O țară cu 7 servicii de informații NU a localizat la timp un avion prăbuşit

Ce scriu jurnaliştii americani despre accidentul aviatic

ACCIDENT AVIATIC. Publicația Washington Post a abordat subiectul accidentului aviatic din Apuseni. Jurnaliștii americani scriu că prăbușirea avionului a dezlănțuit furia românilor și a amenințat Guvernul aflat la putere.

ACCIDENT AVIATIC. Subiectul accidentul aviatic din Apuseni a fost abordat de Washington Post prin prisma reacției tardive a autorităților, scrie EVZ.ro.

ACCIDENT AVIATIC. "România, țară cu o populație de 19 milioane de oameni și fără dușmani externi, are șapte agenții de informații, inclusiv principalele agenții interne și externe de spionaj", se arată în articolul din Washington Post.

ACCIDENT AVIATIC. "Românii au reacționat cu furie, apelând la rețelele de socializare și la televiziuni pentru a acuza incompetența Guvernului, după ce una dintre victime a sunat de șase ori la numărul de urgență", scriu jurnaliștii Washington Post.

ACCIDENT AVIATIC. „Unul din cele şapte servicii, a investit 40 de milioane de euro în sistemul de apelare de urgenţă şi, cu toate acestea, cele şase telefoane ale supravieţuitorului care a apelat 112 nu au fost suficiente pentru a primi ajutor la timp", notează jurnaliștii americani.

În articolul Washington Post se arată că prim ministrul Victor Ponta a demis doi oficiali și că ministrul de interne și-a dat demisia după accidentul aviatic, însă menționează că premierul încearcă să salveze aparențele după eșecul operațiunilor de salvare.

„Ponta încearcă să salveze aparenţele, întrucât el a fost cel care a spus într-un tlak-show luni seară că toţi cei şapte pasageri au supravieţuit. Pentru românii lipiţi de buletinele de ştiri, filmul evenimentelor a fost prezentat prima oară de un oficial al statului ca având un final fericit", arată ziariștii americani.

ACCIDENT AVIATIC. Un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba.

În urma accidentului, şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de un localnic, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Potrivit raportului vicepremierului Gabriel Oprea privind modul în care reprezentanţii instituţiilor statului au intervenit după producerea accidentului aviatic, ROMATSA nu a manifestat un rol activ, nu a luat măsurile necesare pentru stabilirea zonei de căutare a aeronavei, nu a declanşat operaţiuni de căutare şi nu a cerut sprijinul Centrului de Operaţii Aeriene din MApN.

Directorul general al ROMATSA Aleodor Frâncu a demisionat miercuri, declarând că a făcut acest gest "pentru liniştea şi stabilitatea instituţiei", dar că nu are nimic să-şi reproşeze.

Mai multe articole despre:
accident aviatic avion prăbuşit