S-a întors vremea REA. Trafic reluat pe A2 și DN1. Accidente în lanț
Iarna a revenit în forță în jumătate de țară: în Moldova s-a depus strat substanțial de zăpadă și ninge în continuare, în timp ce în Sud-Estul țării fenomenul de ploaie înghețată pune mari probleme în traficul rutier. O parte din A2 era închisă la primele ore ale dimineții, pe tronsonul Fundulea - Lehliu-Gară, iar pe A1 și A3 ninge din ce în ce mai puternic.
Iarna a revenit în forță în jumătate de țară: în Moldova s-a depus strat substanțial de zăpadă și ninge în continuare, în timp ce în Sud-Estul țării fenomenul de ploaie înghețată pune mari probleme în traficul rutier.
UPDATE 11,15. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, începând cu ora 11:15, a fost redeschisă autostrada A2 pe tronsonul Drajna - Lehliu-Gară, în ambele sensuri.
În judeţul Cluj, traficul rutier a fost reluat pe o bandă, alternativ, pe DN1 Cluj-Napoca - Oradea, la kilometrul 536+400 de metri, în zona carierei Morlaca. Circulaţia a fost întreruptă în ambele sensuri din cauza unui accident în care au fost implicate un autotren şi un autoturism.
În judeţul Dâmboviţa, pe DN72 Târgovişte - Ploieşti, traficul rutier a fost reluat în condiţii normale la ieşirea din Săcuieni către Mija, începând cu ora 9:55. Din cauza carosabilului alunecos, un autotren nu mai putea urca o rampă, iar circulaţia s-a desfăşurat alternativ. Ansamblul de vehicule a fost tractat de un utilaj de împrăştiere a materialului antiderapant.
În judeţul Cluj, pe DN1, pe tronsonul Piatra Craiului - Huedin - Căpuşu Mare, traficul rutier se desfăşoară în condiţii de ceaţă, vizibilitatea fiind, pe alocuri, sub 100 metri. La fel şi pe tronsonul Turda - Cluj-Napoca. În condiţii similare se circulă şi în judeţul Timiş, pe DN59 şi DN69.
Pe autostrada A3 Câmpia Turzii - Gilău, între kilometrii unu şi 40, ceaţa reduce vizibilitatea sub 100, pe alocuri sub 50 de metri.
Ninge în judeţul Vrancea, iar pe partea carosabilă a drumurilor naţionale există porţiuni cu zăpadă (stratul fiind de 1-5 centimetri). Se acţionează cu utilaje de deszăpezire şi de împrăştiere a materialului antiderapant.
Pe autostrada A1 Bucureşti - Piteşti ninge slab.
UPDATE 10.00. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la ora 9:45, în judeţul Cluj, traficul rutier este întrerupt pe DN1 Cluj-Napoca - Oradea, la kilometrul 536+400 de metri, în zona carierei Morlaca, din cauza unui accident în care au fost implicate un autotren şi un autoturism.
În judeţul Dâmboviţa, pe DN72 Târgovişte - Ploieşti, la ieşirea din Săcuieni către Mija, din cauza carosabilului alunecos un autotren nu mai poate urca o rampă, iar circulaţia se desfăşoară alternativ. Urmează ca în scurt timp ansamblul de vehicule să fie tractat de un utilaj de împrăştiere a materialului antiderapant.
UPDATE 9.00. Un autocar s-a răsturnat în această dimineață, în județul Olt, din cauza poleiului. Un accidet rutier pentru care s-au pus în mișcare mai multe echipaje s-a produs în această dimineață, în jurul orei 6,00, pe DN64, în localitatea Osica de Sus, județul Olt.
Începând cu ora 9:15, a fost redeschis tronsonul Fundulea - Lehliu-Gară al autostrăzii A2, pe sensul de mers Bucureşti - Constanţa (sensul Constanţa - Bucureşti nu a fost închis). Din cauza poleiului, traficul rutier rămâne deviat (de la ora ora 5:30) de pe tronsonul Drajna - Lehliu-Gară (km 65-105) al autostrăzii A2 pe DN3A, în ambele sensuri. Ploaia îndepărtează materialul antiderapant şi există risc de producere a unor accidente rutiere.
În judeţul Cluj, pe DN1, pe tronsonul Piatra Craiului - Huedin - Căpuşu Mare, traficul rutier se desfăşoară în condiţii de ceaţă densă, vizibilitatea fiind, pe alocuri, sub 10 metri. Pe tronsonul Turda - Cluj-Napoca şi pe autostrada A3, în zona Turda, vizibilitatea scade sub 100 de metri. În condiţii similare se circulă şi în judeţul Timiş, pe DN59 şi DN69.
Ninge abundent în judeţul Vrancea, iar pe partea carosabilă a drumurilor naţionale există porţiuni cu zăpadă (stratul fiind de 3-5 centimetri). Se acţionează cu utilaje de deszăpezire şi de împrăştiere a materialului antiderapant.
Pe autostrada A1 Bucureşti - Piteşti ninge slab.
Pe autostrada A3 Bucureşti - Ploieşti ninge abundent, între kilometrii 14 şi 31 carosabilul este acoperit parţial cu zăpadă, iar între kilometrii 31 şi 68 stratul măsoară, pe alocuri, aproape cinci centimetri. Se acţionează cu utilaje.
În judeţul Brăila se circulă îngreunat, din cauza poleiului, pe DN2B Brăila - Buzău, dar şi pe alte tronsoane ale unor drumuri naţionale.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis două mesaje de informare şi atenţionare cu cod galben referitoare la precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsoare şi la condiţii de formare a poleiului, dar şi atenţionări nowcasting referitoare la polei pentru mai multe judeţe.
CODUL GALBEN de ninsori viscolite și polei a fost extins. HARTA județelor afectate
VREMEA MIERCURI
Miercuri vom avea o zi mohorata si in racire cam peste tot in tara -în estul ţãrii devine chiar mai rece decat normalul inceputului de februarie. Precipitaţiile vor fi frecvente în regiunile estice şi sud-estice, şi locale şi temporare în rest, iar cantitãţile de apã vor depãşi local 15...20 l/mp şi pe arii restrânse, mai ales în Muntenia, 30...40 l/mp. În Moldova, estul Transilvaniei şi la munte ninge, în Muntenia şi în nordul şi estul Olteniei cad ploi şi lapoviţã la primele ore ale zilei, însã dupã-amiaza vor vor predomina ninsorile. În Dobrogea ploua astazi aproape intreaga zi. Vântul sufla slab şi moderat, cu intensificãri în Dobrogea, sudul Moldovei şi cea mai mare parte a Munteniei, cu viteze ce vor depãşi la rafalã 50...55 km/h şi izolat 65 km/h, conform Realitatea TV.
Temperaturile maxime se vor încadra între -7 grade în nordul Moldovei şi 7 grade în vestul Transilvaniei. În zonele joase, izolat, este ceaţã
În București, de asemenea o zi mohorata. Se şi rãceste uşor. Asteptam si aici precipitaţii moderate cantitativ, la începutul zilei mai ales sub formã de ploaie, apoi predominant ninsoare. Vântul va sufla moderat, cu intensificãri temporare. Temperatura maximã va fi de 1...2 grade.
La munte, vremea va fi închisã şi va continua sã se rãceascã. Temporar va ninge, mai frecvent în Carpaţii Orientali şi în jumãtatea de est a Carpaţilor Meridionali, unde cantitãţile de apã vor depãşi local 15...20 l/mp şi se va depune un strat nou de zãpadã mai consistent. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri izolate pe creste.
VREMEA JOI
Joi, racirea continua, cu precãdere în jumãtatea de sud-est a ţãrii, unde maximele vor fi negative -in nordul Moldovei vor cobori pina la –7 grade Celsius. In restul tarii maxime pozitive in general -pina la 7 grade izolat în Crişana, Maramureş şi vestul Transilvaniei. Precipitaţiile insa se vor diminua, si ca arie si ca intensitate. Local va ninge slab în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi la munte, iar în vest şi în centru, pe spaţii mici, vor fi precipitaţii mixte. Vântul va sufla intens în sud şi sud-est, dar şi pe crestele montane. În zonele joase de relief, se va semnala ceaţã, insotita şi de chiciurã.
In București, joi va fi si mai rece decat miercuri. –4…-2 grade dimineata si –2…-1 grad la amiaza. Cerul va fi înnorat pe parcursul zilei si va mai ninge slab. Vântul va sufla moderat, cu uşoare intensificãri.
VREMEA VINERI
Vineri, temperaturile se menţin mai coborâte decât ar fi normal la aceasta data în regiunile extracarpatice, dar în rest vor fi apropiate de acestea. Dimineaţa, local va fi ger în sudul, estul şi centrul ţãrii. Iar maximele vor fi cuprinse, în general, între -7 şi 7 grade, in conditii de cer variabil, cu înnorãri temporare în zonele joase de relief, unde vor fi condiţii de ceaţã asociatã cu chiciurã şi de fulguieli. Vântul va mai avea intensificãri în sudul Banatului, pe litoral şi în deltã.
In București, vineri vremea se menţine rece pentru aceastã datã. –9…-8 grade dimineata si –2…-1 grad la amiaza. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat.