MENIU

Cod ROȘU de ploi torențiale în Galați și Vaslui. Cod GALBEN și în Constanța. Prăpăd în Galați: 4 oameni au murit după inundațiile apocaliptice - LIVE TEXT

Oameni blocați în sate și comune din cauza inundațiilor. Foto/Arhivă

Meteorologii au emis sâmbătă dimineaţă o avertizare cod roşu pentru localităţi din judeţele Vaslui şi Galaţi. Vor fi averse, iar prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp. În zona avertizată în ultimele ore s-au acumulat cantităţi de peste 60 l/mp, precizează ANM.

UPDATE ora 21:30: Echipele de intervenție ale operatorului de distribuție (DEER - Muntenia Nord) sunt toate mobilizate în zona indundațiilor din Galați. În ultimele ore, au reușit să reconecteze 4 posturi de transformare. Numărul utilizatorilor nealimentați este 24.089, în ușoară scădere. 

Intervențiile în teren se fac în condiții deosebit de grele, iar mai multe linii au fost retrase la solicitarea autorităților, tocmai pentru a proteja populația. În total, 13 LEA 20kV sunt indisponibile. Ne-am coordonat pe parcursul zilei cu MAI-Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care ne-a pus la dispoziție un utilaj special, o autoutilitară 8x8, relocată din zona Brăila, pentru a putea ajunge mai rapid în zona Pechea, la stația de transformare afectată de inundații. Mulțumesc pentru sprijinul prompt!

Ne așteptăm ca în cursul nopții și mâine să putem reconecta un număr semnificativ de gospodării. Suntem alături de toți cei care trec prin aceste clipe grele și depunem toate eforturile posibile pentru a remedia problemele din teren în cel mai scurt timp. Mulțumesc tuturor lucrătorilor din sistemul energetic care continuă să își facă datoria! 

Localitati afectate: 
Bujoru (partial), Băneasa, Moscu, Lunca Jorăști, PTA SMA Draguseni, Cuza Vodă , Slobozia Conachi (partial), Izvoarele, Slobozia Conachi, Berești (partial), Pleșa, Vinderei Obîrșeni (Vaslui), Cavadinești (partial), Grăpeni, Vădeni,  Berești (integral), Cuca, Suhurlui, Rediu, Plevna, Pechea, Sat Lupele, Costachi Negri, Valea Mărului, Mîndrești, Cudalbi, Grivița, Corod, Brătulești, Blînzi, Piscu, Vameș, Suceveni, Măstăcani, Chiraftei, Drăculești

UPDATE 21.15 - Update situație localitatea Pechea - Intervenim pentru evacuarea a 26 de persoane din localitatea Pechea, județul Galați, care au solicitat sprijinul echipelor de intervenție, în vederea evacuării într-o zonă sigură. Inițial, persoanele în cauză au refuzat să fie evacuate, la momentul la care salvatorii se aflau în zonă.

UPDATE 21.00 - În urma fenomenelor hidrometeorologice devastatoare din județul Galați, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat Hotărârea CNSU nr. 24, prin care se dispune scoaterea de la rezervele de stat a unor construcții ușoare din elemente modulate (pentru cazare), articole de cazarmament, apă și alimente. Aceste resurse vor fi acordate ca ajutoare umanitare interne de urgență, cu titlu gratuit, unităților administrativ-teritoriale afectate din județul Galați.

UPDATE 19.00 - Nicolae Ciucă a ajuns la Galați. Șeful PNL a convocat de urgență miniștri cheie pentru a rezolva problemele oamenilor cărora inundațiile le-au luat totul. 

UPDATE 16.30 - Premierul Marcel Ciolacu se va întoarce la Consiliul Județean Galați pentru a evalua situația după deplasarea  în Slobozia Conachi. În cursul după amiezii, premierul va merge și în comuna Pechea, o altă localitate din județul Galați, grav afectată de inundații.

UPDATE 15:37  - Intervențiile structurilor MAI- 14.09.2024, ora 14.00. Măsurile dispuse pentru gestionarea situațiilor înregistrate 

În continuare se acționează pentru salvarea persoanelor, limitarea și înlăturarea efectelor în județele GL, VS și BC. 

Situația cea mai dificilă se înregistrează la nivelul județului GL, în 12 localități (Pechea, Drăgușeni, Grivița, Costache Negri, Berești, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Cudalbi, Corod, Tudor Vladimirescu, Băneasa și Vameș), unde sunt înregistrate pagube semnificative, fiind afectate mai mult de 5000 gospodării. 

De asemenea, în județul VS manifestarea fenomenelor prognozate a produs efecte în 5 localități,  unde 40 de persoane sunt evacuate și mai multe gospodării sunt afectate.

Totodată, în județele GL și VS traficul rutier este afectat pe 3 drumuri naționale (DN 24D, DN 25 și DN 26) și 10 drumuri județene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254, DJ 255).
În sprijinul comunităților afectate, acționează în teren, strict pentru gestionarea acestor misiuni, peste 700 cadre ale MAI, pompieri, polițiști, jandarmi și IGAv, precum și 217 mijloace de intervenție. 


De asemenea, în sprijinul forțelor de la fața locului, MAPN  acționează cu personal și mijloace din județele GL și VS, precum și personal din cadrul autorităților administrației locale și structurilor locale ale instituțiilor și autorităților cu atribuții în asigurarea răspunsului.


În continuarea măsurilor adoptate până în prezent pentru furnizarea răspunsului eficient și sprijinul comunităților afectate, au fost dispuse următoarele: 

ridicarea a 4 tabere în județul Galați destinate persoanelor evacuate, fiecare cu o capacitate de aproximativ 200 de persoane. 

Astfel de tabere se vor amplasa și în județele Vaslui și Iași ( câte două în fiecare județ),  astfel încât oamenii să poată fi evacuați preventiv, dacă situația o va impune.

identificarea, prin autoritățile locale, și punera la dispoziția persoanelor afectate, a peste 800 locuri de cazare, în județul Galați.

Totodată, din dispoziția prim-ministrului și a viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, domnul general Dan-Paul Iamandi, inspectorul general al IGSU, va asigura coordonarea forțelor care intervin în județele Vaslui și Iași.

Reamintim și faptul că, la nivelul MAI, a fost activat Centrul Operativ de Comandă, care s-a ocupat și se ocupă de coordonarea integrată a misiunilor.

 

UPDATE 12:32 - Celulă de Criză la Ministerul Sănătății. 

La nivelul Ministerului Sănătății s-a organizat o celulă de criză condusă de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila împreună cu secretarii de stat Adriana Pistol și Alexandru Rogobete, pentru asigurarea asistenței medicale pentru populația din zonele afectate. 

UPDATE 12:25 - Pompierii au deblocat DJ 159 Valea Ursului unde 5 autoturisme și un autobuz erau blocate în ape. 

Forțe și mijloace de intervenție de la Punctul de lucru Poienari, Detașamentul de pompieri Roman, SVSU  Valea Ursului și IPJ au acționat în comuna Valea Ursului pentru deblocarea traficului de pe DJ 159, unde 5 autoturisme(în care se aflau 8 persoane) și 1 autobuz (în care se afla doar conducătorul auto) au rămas blocate ca urmare a aluviunilor depuse pe partea carosabilă și a unui autotren derapat.
Nicio persoană nu a avut nevoie de îngrijiri medicale. 

În comuna Icușești, pe DJ 207D la intersecția cu DC 82, SVSU Icușești a intervenit cu un buldoexcavator pentru îndepărtarea aluviunilor de pe partea carosabilă.

UPDATE 11:55 - ANM a emis un Cod Galben de ploi torențiale și petru județul Constanța

Codul este a intrat în vigoare ora 12:00 și este până la ora 13:00

Zonele afectate din județul Constanta sunt:
Cogealac, Pantelimon, Târgușor, Grădina;
Județul Tulcea: Isaccea, Greci, Niculițel, Topolog, Luncavița, Somova, Cerna, Frecăței, Casimcea, Slava Cercheză, Nalbant, Mihai Bravu, Izvoarele, Stejaru, Văcăreni, Ciucurova, Dorobanțu, Beidaud, Horia, Valea Teilor, Hamcearca, Grindu;

Se vor semnala : Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului.

UPDATE 11:36 - A cincea persoană declarată decedată azi a murit cu 2 zile înainte de fenomenele meteo.

Manifestarea fenomenelor hidrometeorologice extreme a generat decesul a 4 persoane ( 1 din localitatea Pechea, 1 din localitatea Dragușeni,1 din localitatea Costache Negrii și 1 din localitatea Corod). 

În urma verificărilor efectuate de organele abilitate a 5-a victimă nu a decedat din cauza efectelor meteo, ci din alte cauze, fiind decedată de două zile.

UPDATE 11:31 - Femeie luată de apă, căutată cu barca de pompieri.

Pompierii intervin cu un echipaj de căutare-salvare și o barcă pentru găsirea și salvarea unei femei luate de ape în localitatea Grivița, comuna Grivița. 
Acțiunea este în dinamică.

UPDATE 11:15 - Efecte meteo înregistrate în 14 septembrie 2024, în interval orar 07:00-10:00

În contextul avertizărilor de fenomene meteorologice ce vizează instabilitate atmosferică, averse torențiale și importante cantitativ, în data de 14.09.2024 între orele 07.00 – 10.00 s-au înregistrat efecte în 7 localități din 6 județe (AG, BC, GL, IS, NT, VS), unde s-a intervenit pentru salvarea a 95 persoane (87 -județul Galați, 8 – județul Vaslui ) și pentru evacuarea apei din mai multe gospodării. 

Până la acest moment, din nefericire, în județul Galați au fost raportate 4 persoane decedate (1 – Pechea, 1-Drăgușeni, 1 – Costache Negri, 1 – Corod).

Totodată, pe lângă forțele de intervenție implicate în gestionarea situațiilor de urgență de la sol, un elicopter Black Hawk al IGAv a fost direcționat spre județul Galați, acesta urmând să efectueze atât misiuni de survol, cât și misiuni de căutare-salvare.

De asemenea, secretarul de stat, șef al departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat urmează să ajungă zonele afectate.

Reamintim ca în acest contex au fost luate măsuri privind activarea grupei operative la nivelul a 9 județe (BC, BT, BZ, GL, IS, NT, SV, VN și VS) dar și emiterea a 6 mesaje de informare a populației prin sistemul RO-ALERT în contextul avertizărilor hidrometeorologice la nivelul a 5 județe (AG, BC, GL, NT și VS) și a 4 mesaje prin sistemul CRAWL-TVR la nivelul a 4 județe (BC, GL, NT și VS);

UPDATE 11:12 - ISU și Apele Române intervin și în zonele calamitate din județul Vaslui

Pe lângă localitățile afectate din județul Galați, incepem să intervenim și in județul Vaslui. Din informațiile primite de la șeful Formației Bârlad Tutova, echipa noastră s-a deplasat în bazinul hidrografic al râului Elan, pe UAT-urilor Berezeni, Șuletea, Fălciu, Epureni, și Murgeni și în bazinul râului Bârlad Inferior pe raza UAT-urilor Zorleni, Vinderei unde au fost inundate curți, anexe gospodărești, străzi, drumuri comunale și județene.
Acordăm suport și  in localitatea Banca, comuna Banca, unde un echipaj al I.S.U. Vaslui intervine pentru evacuarea apei din trei case inundate.


De asemenea, avem oameni care intervin cu utilaje, alături de echipele primariilor pentru degajarea căilor de acces in localitățile afectate.

UPDATE 10:56 - ISU Vaslui - intervenție pentru salvarea mai multor oameni blocați în case. 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Podul Înalt" al judeţului Vaslui intervine cu două autospeciale și tot atâtea bărci în sprijinul  cel puțin opt locuitori rămași izolați în localitatea Gara Docăneasa, comuna Vinderei. De asemenea, salvatorii bârlădeni intervin cu patru autospeciale pentru evacuarea a trei persoane rămase blocate într-un autoturism în localitatea Trestiana (comuna Grivița), pentru evacuarea unei persoane imobilizate la pat într-o casă inundată din localitatea Zorleni, precum și pentru evacuarea apelor acumulate în gospodăriile din localitatea Gara Banca, comuna Banca. De asemenea, echipajele de pompieri acționează alături de echipele Aquavas pentru evacuarea apei de pe mai multe străzi din municipiul Bârlad, în Zona Gării.
Serviciile voluntare pentru situații de urgență din localitățile Vinderei, Falciu, Banca, Blăgești, Mălușteni, Murgeni, Bârlad, Ivești, Pogana, Zorleni, Vetrișoaia și Stănilești lucrează din plin pentru evacuarea apei din mai multe gospodării. 
Județul Vaslui se află sub avertizare de Cod Roșu până la ora 14:00.
Până la această oră, la unele posturi pluviometrice au fost înregistrate precipitații care au depășit pe alocuri 120 litri/m².
În zona orașului Murgeni,  râul Mihona a ieșit din albia minoră, însă nu a afectat locuințele cetățenilor. 
Pompierii hușeni au intervenit alături de echipajele Aquavas pentru evacuarea apei de pe șosea și din câteva locuințe aflate pe Calea Basarabiei.
La nivelul județului Vaslui, până acum au fost emise trei mesaje Ro-Alert.
Pompierii vasluieni se deplasează cu autospecială și o motopompă de mare capacitate în sprijinul pompierilor militari gălățeni, care în acest moment au de gestionat o situație gravă în zona de competență.

 

UPDATE 09:21 - Misiuni desfășurate ca urmare a manifestării fenomenelor meteo (Județul Neamț)

Forțe și mijloace de intervenție de la Punctul de lucru Poienari, Detașamentul de pompieri Roman, SVSU  Valea Ursului și IPJ au acționat în comuna Valea Ursului pentru deblocarea traficului de pe DJ 159, unde 5 autoturisme(în care se aflau 8 persoane) și 1 autobuz (în care se afla doar conducătorul auto) au rămas blocate ca urmare a aluviunilor depuse pe partea carosabilă și a unui autotren derapat.
Nicio persoană nu a avut nevoie de îngrijiri medicale. 

În comuna Icușești, pe DJ 207D la intersecția cu DC 82, SVSU Icușești a intervenit cu un buldoexcavator pentru îndepărtarea aluviunilor de pe partea carosabilă.

Râurile au ieșit din matcă și au inundat străzile. Localnicii au fost evacuați din case pe brațe de către pompieri. În Argeș o ploaie torențială a inundat în doar câteva minute toate șoselele. Canalizările nu au mai făcut față așa că apa a refulat în mijlocul străzii. Și pe Valea Oltului, DN7 a fost blocat de aluviunile venite de pe versanți. Drumarii au acționat toată noaptea iar circulația a fost reluată aproape de orele dimineții. 

La Galați a fost rupere de nori. Doi oameni au murit după ce au fost luați de viitură. În mai multe zone, străzile s-au transformat în adevărate râuri după ce debitul apelor a crescut de la ploaia torențială iar râurile au ieșit din matcă. A fost emis un cod roșu de vijelii. Oamenii au fost evacuați din case pe brațe de către pompieri.

 

Ploile abundente care au afectat judeţul Galaţi s-au soldat cu decesul a două persoane. De asemenea, zeci de persoane au fost evacuate, iar 13 tronsoane de drumuri naţionale şi judeţene închise din cauza ploilor abundente şi a viiturilor. În unele localităţi, apa a depăşit 1,5 metri. Localităţi din judeţul Galaţi se află sub avertizare cod roşu de ploi până la ora 10.00.

Reprezentanţii prefecturii Galaţi au transmis că un bărbat a decedat, fiind luat de viitură, iar o femeie a fost găsită decedată în casă.
 
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi informează că, în urma precipitaţiilor abundente din noaptea precedentă, judeţul Galaţi se confruntă cu viituri care au afectat grav mai multe localităţi şi au dus la blocarea temporară a unor drumuri judeţene şi naţionale.
 

 

UPDATE 08:50

În acest moment, următoarele porţiuni de drumuri sunt închise traficului:

 
• DN 25 între localităţile Vameş şi Tudor Vladimirescu
• DJ 251 între Cuza Vodă şi Costache Negri
• DJ 251A între Drăguşeni şi Corod
• DJ 242B între Suceveni şi Drăguşeni
• DN 24D între Vârlezi şi Crăieşti
• DJ 251 în zona Cudalbi, unde apa atinge o înălţime de aproximativ 1,5 metri
• DJ 253 între Băleni şi Umbrăreşti
• DJ 242 între Umbrăreşti şi Târgu Bujor
• DJ 242B între Băneasa şi Moscu
• DJ 251A între Nicopole şi Brătuleşti
• DJ 251 între Suceveni şi Rogojeni
• DJ 251 între Valea Mărului şi Măcişeni
• DJ 251 între Corod şi Valea Mărului
 
Localităţile afectate de viituri şi inundaţii includ Pechea, Costache Negri, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Tudor Vladimirescu, Corni, Băneasa, Suceveni, Vârlezi, Cudalbi, Bereşti Meria şi Mândreşti. În localitatea Cudalbi, situaţia este deosebit de gravă, apa atingând o înălţime de aproximativ 1,5 metri.
 
”Autorităţile locale, împreună cu pompieri, poliţişti, jandarmi şi voluntari, sunt mobilizate pentru a oferi asistenţă cetăţenilor afectaţi şi pentru a remedia situaţia în cel mai scurt timp posibil. Recomandăm tuturor participanţilor la trafic să evite zonele afectate şi să urmeze indicaţiile autorităţilor pentru siguranţa lor. Pentru informaţii suplimentare şi actualizări privind starea drumurilor, cetăţenii sunt rugaţi să urmărească anunţurile oficiale şi să contacteze autorităţile competente”, transmite IPJ Galaţi.

EFECTE METEO ÎNREGISTRATE ÎN ULTIMELE 24 DE ORE

Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte în 19 localități din 8 județe (AG, BC, BZ, GL, HD, NT, VL și VN), unde s-a intervenit pentru salvarea a peste 40 persoane (județul Galați), pentru evacuarea apei din 14 case, 25 curți, 5 beciuri, 11 subsoluri de bloc, 5 străzi, 2 instituții publice, 2 operatori economici. Totodată, echipajele au acționat și pentru degajarea a 29 de copaci doborâți de vânt și 1 stâlp căzut pe carosabil. În urma acestor evenimente, 8 autoturisme au fost avariate. 

 Efecte semnificative au fost înregistrate în județul Galați. În urma cantităților mari de precipitații căzute, în localitățile Pechea și Grivița s-a produs o viitură și s-a intervenit pentru salvarea și evacuarea a peste 40 persoane din locuințe, surprinse de volumul mare de apă. Din nefericire, în urma acțiunilor de căutare, două persoane au fost găsite decedate, în localitățile Pechea și Drăgușeni

Circulația rutieră a fost temporar blocată din cauza aluviunilor și a copacilor căzuți pe carosabil pe 1 drum național (DN 7/VL) și pe 1 drum județean (DJ 203C/BZ) și este blocată pe 1 drum județean (DJ 159/NT) din cauza aluviunilor de pe carosabil. 

Pentru gestionarea acestor efecte produse din cauza precipitațiilor abundente, la nivel national sunt pregătiți să intervină pompieri, polițiști, jandarmi, dar și autoritățile publice din zonele afectate.

SITUAȚIA ACTUALĂ
În continuare se intervine în localități din județul Galați cu bărcile pneumatice pentru evacuarea mai multor persoane surprinse ca urmare a inundațiilor produse.

MĂSURI ÎNTREPRINSE PENTRU GESTIONAREA SITUAȚIEI
Pentru gestionarea situațiilor înregistrate, la nivel central au fost întreprinse următoarele măsuri:
✓ monitorizarea și coordonarea situației din teren prin structura de specialitate a Departamentului pentru Situații de Urgență, care este în permanentă legătură cu celelalte instituții reprezentate în Comitetul Național pentru Situații de Urgență. 
✓ realizarea manevrei de forțe și mijloace la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență prin suplimentarea în județul Galați cu 5 bărci din județele Brăila, Buzău, Tulcea și Vrancea pentru căutarea și salvarea persoanelor surprinse de viitură.

Totodată, în urmă cu scurt timp, tot pentru județul Galați, a fost suplimentat dispozitivul cu alte 4 bărci din județele Vaslui, Ialomița, Bacău și Buzău.

De asemenea, la nivel teritorial au fost întreprinse următoarele măsuri: 
✓ transmiterea prognozelor, avertizărilor, înștiințărilor și informărilor, privind producerea fenomenelor meteorologice/hidrometeorologice periculoase către autoritățile competente, în vederea dispunerii măsurilor specifice care se impun; 
✓ menținerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace și echipamente pentru asigurarea acțiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forțe și mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp; 
✓ instituirea permanenței la nivelul autorităților locale din zonele aflate sub avertizare de fenomene hidrometeorologice periculoase;
✓ activarea grupei operative la nivelul a 9 județe (BC, BT, BZ, GL, IS, NT, SV, VN și VS; 
✓ emiterea a 6 mesaje de informare a populației prin sistemul RO-ALERT în contextul avertizărilor hidrometeorologice la nivelul a 5 județe (AG, BC, GL, NT și VS) și a 4 mesaje prin sistemul CRAWL-TVR la nivelul a 4 județe (BC, GL, NT și VS); 
✓ creșterea capacității operaționale la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Galați, precum și creșterea capacității operaționale la nivelul Detașamentului de Pompieri Bacău din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Bacău.