Vrei să fii fericit? Iată ce trebuie să faci, conform specialiștilor de la reputata universitate Harvard
Fericirea este interpretată de oameni în fel și chip, în funcție de țeluri, aspirații și dorințe. Însă, există și un model pe care poți să-l aplici ca să ajungi să trăiești fericit. Cel puțin asta susține sociologul și cercetătorul Arthur C. Brooks, profesor la Universitatea Harvard.
„Foarte mulți oameni cred că odată ce au dobândit unele aptitudini și obțin ce își doresc în viață totul va fi OK, dar este o greșeală, o eroare logică pe care în domeniul meu o numim „biasul destinației”, a spus Brooks, citat de CNBC Make It.
Biasul destinației reprezintă concepția greșită că fericirea de durata va fi atinsă atunci când obținem o reușită, o realizare sau ne îndeplinim un tel. „Viață mea va fi mai bună după ce voi termină facultatea, mă voi căsători, îmi voi cumpără o casă etc.” sau „după ce voi obține acea promovare, carieră mea va fi pe drumul cel bun și voi fi fericită”.
Realizări despre care oamenii cred că le aduc fericirea, potrivit expertului:
– obținerea unui loc de muncă bine plătit sau a stabilității financiare
– căsătoria
– cumpărarea casei pe care și-o doresc
– eliminarea kilogramelor în plus
Indiferent care este acea destinație majoră pentru ține, Brooks spune că ar trebui să eviți biasul destinației și să îmbrățișezi schimbarea și evoluția pentru a fi cu adevărat fericită.
„Oamenii sunt concepuți pentru progres. Progresul este ceea ce ne oferă adevărată senzație de satisfacție. Mersul înainte. Țelurile și îndreptarea către ele este de fapt, ceea ce ne trebuie”, a spus specialistul.
„Nu în ultimul rând, țelul nu este fericirea pentru că fericirea nu este o destinație; este o direcție. Modul în care devenim mai fericiți are într-o oarecare măsură de-a face cu ce se întâmplă în exteriorul nostru, dar mai mult cu ce se întâmplă în interiorul nostru”, adaugă expertul.
Pentru a avea mai multă satisfacție în viață ta, Brooks spune că ar trebui să tratezi fericirea că pe un „portofoliu de investiții” și să prioritizezi aceste patru zone:
Credință și filosofia de viață;
Familia;
Comunitatea și prietenii;
Muncește cu însemnătate pentru tine.
„Niciunul dintre aceste lucruri nu ne poate face fericiți de unul singur”, a spus Brooks în cursul lui despre fericire, citat de MakeIt. „Se completează unul pe celălalt și există în armonie”, a adăugat expertul.