Vom plăti și pentru apa de izvor!
Proiectul legii resurselor hidrominerale se îndreaptă la Senat spre adoptarea tacită. Sindicaliștii de la Confederația Meridian se tem că „un împuternicit al statului” ne va pune să plătim pentru apa de izvor.
Proiectul de lege privind resursele hidrominerale se află în lucru la comisiile permanente ale Senatului.
Conform datelor de pe site-ul Senatului, actul normativ are termen de adoptare tacită 11 octombrie 2019. Până ieri își dăduseră avizul pozitiv Comisia juridică, Comisia pentru afaceri europene și Comisia pentru administrație publică. Singurul aviz negativ a fost emis de Comisia economică, industrii și servicii, al cărui președinte este Daniel Zamfir.
Consiliul Economic și Social (CES) a vizat nefavorabil, pe 11 iunie, proiectul, motivând că membrii săi nu au avut la dispoziție observațiile care au însoțit avizele Ministerului Sănătății și Ministerului Apelor și Pădurilor, iar resursele hidrominerale sunt de fapt resurse de apă subterană.
Mai mult, spune CES, prevederile proiectului interferează cu legislația ce reglementează gestiunea patrimoniului național care precizează că apa e un patrimoniu național care trebuie protejat, tratat și apărat ca atare, fiind o resursă strategică de care depinde siguranța națională etc.
„Băutul liber din izvor ar putea deveni o amintire, căci, iată, legea ce va reglementa acest coșmar a fost elaborată de Guvern și este pe cale să fie adoptată în Parlament. Așa zisa Lege a resurselor hidrominerale.
Astfel, apa de izvor va fi considerată o resursă minerală pentru consumul căreia statul va încasa o redevență similară redevențelor încasate pentru extragerea oricărui minereu”, anunța Confederația Sindicală Națională Meridian într-un comunicat cu titlul „Dreptul la apă – pericolul de a fi îngrădit”.
Citește continuarea pe evz.ro