MENIU

Volodimir Zelenski mulțumește României pentru sistemul Patriot: „Acesta este leadershipul care ne aduce beneficii tuturor”

România a cedat Ucrainei sistemul Patriot. Foto/Inquam

Klaus Iohannis a promulgat legea care cedează Ucrainei sistemul Patriot, iar Volodimir Zelenski a ținut să-i mulțumească lui Iohannis pentru acest gest. 

Sunt profund recunoscător Președintelui Klaus Iohannis, Guvernului și Parlamentului României pentru decizia lor de a oferi Ucrainei sistemul Patriot.

Aceasta este o contribuție semnificativă la întărirea protecției cerului nostru, a cetățenilor noștri și a infrastructurii civile împotriva terorii rachetelor rusești, precum și o dovadă puternică a prieteniei adevărate și a parteneriatului strategic dintre țările noastre.

Fiecare acțiune decisivă ca aceasta salvează nenumărate vieți și suntem recunoscători tuturor partenerilor noștri care fac pași puternici în combaterea terorii ruse. 

În timp ce lucrează activ pentru a proteja oamenii de agresiunea rusă în Ucraina, acest sistem de apărare aeriană nu numai că ne protejează națiunea, ci și sporește securitatea pe termen lung pentru partenerii noștri și pentru întreaga regiune. Acesta este leadershipul care ne aduce beneficii tuturor", a spus Zelenski. 

Mesaj pentru NATO

„De asemenea, ne așteptăm ca partenerii noștri să livreze Ucrainei pachetul complet de apărare aeriană și alte asistențe – chiar pachetul convenit la summitul NATO de la Washington din iulie.

Ministrul nostru apărării a ținut deja o serie de întâlniri în Franța, Marea Britanie și Germania. Suntem în comunicare constantă cu partenerii noștri americani și prețuim foarte mult cooperarea noastră cu Italia. De asemenea, suntem bine pregătiți pentru viitoarea întâlnire „Ramstein”, care va avea loc în curând.

Toate acordurile la care ajungem cu partenerii noștri trebuie implementate cât mai repede posibil. Când deciziile sunt luate rapid, Rusia nu are timp să se adapteze și obținem rezultate deosebit de valoroase. Acest lucru se aplică pentru protecția orașelor și comunităților noastre împotriva atacurilor, sprijinului soldaților noștri pe linia frontului și rezistenței țării noastre și a poporului nostru.

Mai mult, este vorba despre reziliența lumii — o lume care vrea să continue să trăiască după reguli și drept internațional, nu după nebunia 'putinilor' și a mofturile lor", a concluzionat Zelenski.

Acodul României

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind completarea art. 1 din Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”.

Proiectul de Lege a fost adoptat luni în Senat şi marţi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional şi are ca obiect de reglementare aprobarea efectuării unui act de donaţie pentru un sistem de rachete sol-aer PATRIOT, în configuraţia convenită cu partenerul american.

De asemenea, se abilitează Guvernul României să întreprindă demersurile necesare, pentru reconstituirea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”, prin atribuirea Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de stat tip Letter of Offer and Acceptance - (LOA) specifice Programului Foreign Military Sales - (FMS) pentru achiziţionarea, a 1 (unu) sistem de rachete sol-aer PATRIOT configuraţia 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special.

Sumele necesare achitării taxelor şi comisioanelor aferente reconstituirii capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol vor fi asigurate din bugetul Ministerului Apărării Naţionale.

Mai multe articole despre:
romania patriot ucraina romania ucraina