MENIU

Voiculescu: Scăderea cu 35 % la medicamente se va face treptat, în decurs de trei ani

<p>Vlad Voiculescu</p>

Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a făcut precizări la REALITATEA TV cu privire la proiectul de hotărâre de guvern care urmează să reglementeze scăderea preţului la medicamente. 

Ministrul consideră că scăderea cu 35 la sută trebuie să se facă treptat, în decurs de trei ani pentru a nu afecta piaţa medicamentelor. 

"Aveam aceeaşi politică a medicamentului din 2009 şi politica preţului minum. Scăderea preţului poate duce la dispariţia unor medicamente, după cum creşterea va duce la un acces mai bun pentru unele medicamente.

Sunt două lucruri: 1. să nu ieftinim medicamentele cu 35 la sută, aşa cum era prevăzut în actuala lege, ceea ce ar duce la dispariţia multor medicamente, ci să adoptăm o politică de reducere treptată cu 10 % în 2017, cu 10 % în 2018 şi 15 % în 2019.
2. Introducerea pentru prima dată a unei liste esenţiale sunt 56 de medicamente pe care o facem publică.
O scădere treptată va permite producătorilor şi distribuitorilor să poată înlocui medicamentele generice cu cele inovative.", spune Voiculescu. 

 

Reprezentanţii pacienţilor atrag atenţia autorităţilor asupra gravităţii situaţiei cu care România se confruntă în acest moment cu privire la accesul la tratament, determinând dispariţia de pe piaţa românească a unui număr mare de medicamente, necesare în tratarea unor boli cronice. O metodologie de calcul al preţurilor medicamentelor viabilă, care are în vedere calitatea vieţii pacientului şi prelungirea acesteia, reprezintă o etapă vitală în asigurarea accesului la tratament la standarde europene, mai ales pentru pacienţii cronici.

Organizațiile de pacienți, supărate pe Voiculescu

Cele mai importante cinci alianţe de organizaţii de pacienţi din România (Alianţa Pacienţilor Cronici din România, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Asociaţia Naţională pentru Protecția Pacienților, Asociația Pa-cienților cu Afecțiuni Auto-imune şi Asociația Trans--plan-taților din România) au participat pe 19 octombrie la dezbaterea publică organizată de Ministerul Sănătăţii cu privire la noua metodologie de calcul a preţurilor medicamentelor.

„Realitatea celor trei minute alocate pentru a ne apăra dreptul la viaţă, prin acces la tratament, ne-a pus în imposibilitatea susţinerii tuturor argumentelor în favoarea pacienţilor şi nevoilor lor“, atrag atenţia alianţele de organizaţii de pacienţi din România. Acestea solicită retragerea urgentă a acestei propuneri de metodologii de calcul a preţurilor şi iniţierea unui proces consultativ autentic cu pacienţii români, care sunt categoria cea mai afectată de noua modalitate de calcul al preţurilor. În acest context, asociaţiile de pacienţi au lansat şi o scrisoare deschisă intitulată sugestiv „Ministrul PR versus dreptul la viaţă: cum se negociează  sănătatea românilor în 3 minute“.

Acuze: acces limitat la medicamente

Radu Gănescu, preşedintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a declarat, pentru RL, următoarele:  „Noi toţi am consi-derat că, la acest moment, nu avem nici un avantaj prin această modificare de preţuri, adică credem că, din punctul nostru de vedere, al asociaţiilor de pacienţi, accesul la medicamente va fi şi mai limitat în viitor. Vă dau un exemplu relevant: Hotărârea mai scade încă o dată preţurile medicamentelor cu 35% la anumite produse. Deci nu poţi să vii cu o HG care ne va schimba viaţa tuturor şi s-o pui în aplicare într-o săptămână. Nu mi se pare normal să nu poţi avea o discuţie coerentă cu toţi actorii implicaţi şi în primul rând cu reprezentanţii pacienţilor. Nu poţi să schimbi viaţa unor oa-meni într-o săptămână!“. 

Exportul paralel de medicamente golește farmaciile

„Speranța de viață în România este de 59 de ani. Dacă nu ești pacient cu o boală cronică, când poate fi oricât, în funcție de loteria la care se joacă viața ta, la momentul respectiv. Pentru că, dincolo de prețul medicamentelor și a unor cifre sterile, aici vorbim de vieți de oameni, de calitatea acestor vieți, de milioane de secunde de teroare, alături de cei dragi, când ajungi în farmacie sau în spital și ți se spune că tratamentul de care depinde viața ta nu există“, se atrage atenţia într-un comunicat de presă comun. 

............

În 2009, Ministerul Sănătății reglementa, prin ordin de ministrul, modul de calcul al prețului medicamentelor de pe piața romanească. 

Actul normativ prevedea ca statul român să plătească companiilor prețul cel mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preț al medicamentului respectiv din ţări precum Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Belgia, Italia, Spania, Grecia sau Germania. 
În fapt, statul deconta cel mai mic preţ. 

În iunie 2015, Nicolae Bănicioiu, ministru al Sănătății la vremea respectivă, decide o altă măsură cu scopul de a scădea din nou preţurile medicamentelor: companiile farmaceutice erau obligate să calculeze preţul medicamentelor originale din portofoliu luând ca referinţă preţul medicamentelor generice. Iar aceasta însemna o scădere a preţului pastilelor orginale cu 35% sub minimul european.

Măsura ministrului Bănicioiu a avut ca rezultat dispariția de pe piață a unor medicamente destinate bolnavilor de inimă, Parkinson, de diabet sau diagnosticaţi cu anumite forme de cancer. 

Chiar dacă autoritățile încercau să liniștească bolnavii declarând că medicamentele inițiale vor putea fi înlocuite, medicii avertizau că schimbarea brusca a medicației poate avea consecințe grave asupra bolnavilor. 

În luna august a acestui an, lista medicamentelor eliberate cu prescripție cuprindea aproximativ 5.400 de medicamente, cu 700 de produse mai puțin decât la 1 ianuarie 2015. 

Mai multe articole despre:
Ministrul Sanatatii medicamente Vlad Voiculescu