MENIU

Vladimir Putin și-a numit nepoata în fruntea Ministerului rus al Apărării

Putin și-a numit nepoata, Ana Țivileva (dreapta), în fruntea Ministerului Apărării. Foto/Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a numit-o pe nepoata sa, Anna Țivilova, în funcția de secretar de stat și ministru adjunct al Apărării, informează publicația rusă independentă Meduza.io.

Decretul corespunzător a fost semnat pe 17 august, informează TASS.

Țivilova a deținut anterior funcția de ministru adjunct după ce economistul Andrei Belousov a preluat ministerul.

În același timp, Putin l-a numit pe Pavel Fradkov, fiul fostului director al Serviciului de Informații Externe al Rusiei și fost prim-ministru, Mihail Fradkov, ca al doilea adjunct al ministrului Apărării. Fradkov Jr. a fost prim-adjunct al șefului administrației prezidențiale din 2021.

În cadrul ministerului, Țivilova este responsabilă de organizarea sprijinului social și locativ pentru personalul militar, precum și de interacțiunea cu fondul de stat Apărătorii Patriei, care sprijină participanții la războiul împotriva Ucrainei.

Soțul Annei Țivileva, Serghei, a fost guvernator al regiunii Kemerovo până în mai, iar acum conduce Ministerul Energiei.

Numele de fată al Annei Țivileva este Putina, s-a născut în Ivanovo, iar tatăl ei este vărul președintelui rus. În anii '90, femeia a lucrat ca psihiatru într-un spital de psihiatrie local și, după ce Putin a ajuns președinte, s-a mutat la Moscova și a început să furnizeze echipament medical spitalelor. În 2007, s-a căsătorit cu Serghei Țivilev.

În 2012, soții Țivilev au devenit proprietari ai companiei de cărbune Kolmar. Publicația rusă online de investigație Аghentstvo notează că, înainte de aceasta, niciunul dintre soți nu au avut treabă cu afacerile miniere și nu ar fi putut avea bani pentru a cumpăra o astfel de companie (valoarea ei totală era atunci de aproximativ 400 de milioane de dolari). Potrivit portalului rus, ei au primit compania de la un prieten al președintelui, omul de afaceri Ghenadi Timchenko, care deținea 60% din Kolmar.

După cum notează Аghentstvo, în trecut, Kolmar a avut „dificultăți financiare enorme”, dar în ultimii ani statul a început să ofere asistență companiei. După ce a intrat sub controlul soților Țivilev, compania a primit 11 miliarde de ruble sprijin direct de la bugetul de stat, precum și un împrumut preferențial de 4 miliarde de ruble și reduceri fiscale.

Țivilev a devenit guvernator al regiunii Kemerovo în 2018, după un incendiu în centrul comercial Winter Cherry, care s-a soldat cu 60 de morți. Soția sa a condus Consiliul pentru Tutela în Sfera Socială. Sursele publicației susțin că ea este direct implicată în discuțiile privind afacerile regionale și „stă în spatele multor acțiuni importante ale soțului ei”.

Istoria soților Țivilev este doar un exemplu de obiceiuri feudale în Rusia modernă. În 2013, când fiica cea mică a lui Putin, Katerina, s-a căsătorit, ginerele, Kirill Șamalov, deja apropiat de președinte, a primit o zestre regală: acțiuni la Sibur, o companie privată petrochimică ce a fost desprinsă de Gazprom, deținută de stat. Câțiva ani mai târziu, când Katerina și Kirill s-au despărțit, „zestrea” lui Șamalov a fost luată, scrie Аghentstvo.