MENIU

Vladimir Putin se laudă în fața celor peste 2,7 milioane de ruși infectați că a gestionat mai bine pandemia decât liderii din Occident

Vladimir Putin le-a transmis cetățenilor în discursul său anual susținut joi, prin videoconferință, că Federaţia Rusă a gestionat mai bine pandemia de coronavirus decât ţările din Occident ”care se mândresc cu stabilitatea economiilor lor şi cu dezvoltarea serviciilor sociale şi a sistemelor de sănătate”. Asta în condițiile în care țara ocupă locul al patrulea în lume în funcție de numărul infectărilor, după SUA, India și Brazilia. 

Liderul rus a susținut conferința de presă anuală la reşedinţa sa din Novo-Ogariovo, într-o suburbie a Moscovei.

Amintind că țara sa s-a confruntat anul acesta ”cu un ocean de probleme”, Putin a declarat că regimul pe care îl conduce le-a făcut față ”cu demnitate”, sistemul rus dovedindu-se ”mai eficient” decât cel al altor state, în special din Occident.
”Putem spune cu certitudine că am făcut faţă acestor probleme cu demnitate. Poate chiar mai bine decât alte ţări ale lumii care se mândresc cu stabilitatea economiilor lor şi cu dezvoltarea serviciilor lor sociale şi a sistemelor lor de sănătate”, a adăugat liderul de la Kremlin, citat de Agerpres. 

Potrivit datelor oficiale, bilanțul epidemiei din Rusia depășește 2,7 milioane de infectări, cu 28.214 cazuri înregistrate în doar 24 de ore, și 49.150 de decese, în creștere cu 587 față de ziua precedentă. Cifrele arată o mortalitate mai mică decât în Europa de Vest sau în SUA, rezultat cu care Putin se mândreşte de luni de zile.

Agenția rusă de stat Rosstat a înregistrat însă în octombrie aproape 50.000 de decese suplimentare în raport cu aceeași lună din 2019. Între martie şi octombrie, supramortalitatea a fost de aproape 165.000 de decese în raport cu anul trecut, ceea ce înseamnă că bilanţul este mult mai grav decât admit public autorităţile. Una din cauze ar putea fi definiția foarte restrictivă a ceea ce constituie un deces cauzat de noul tip de coronavirus. Potrivit definiției, în urma autopsiei, Covid-19 trebuie să fie identificat drept cauză principală a decesului.

Situația în Rusia a devenit mai gravă în al doilea val al pandemiei când, din toamnă, autoritățile au raportat în fiecare săptămână noi recorduri. Regiunile cele mai afectate sunt cele sărace și, implicit, slab echipate. În discursul său, Putin s-a referit și la efectele asupra economiei, precizând că și în acest domeniu țara s-a descurcat mai bine decât alte state. 

În timpul pandemiei, consumul a scăzut, şomajul a crescut şi peste 20 de milioane de ruşi au ajuns să fie sub pragul sărăciei.

Din cauza efectelor devastatoare asupra economiei, autoritățile ruse au refuzat impunerea unei noi carantine precum cea din primăvară, pariind pe succesul viitorului său vaccin, Sputnik-V, lăudat, din nou, în discursul de joi.